Totalt är det elva åtalspunkter mot 63-åringen. De första nio åtalspunkterna rör misstanke om grov stöld, alternativt medhjälp till grov stöld alternativt grovt häleri.
De sista två rör misstanke om grov smuggling, respektive att han vistats olovligen i Sverige trots en tidigare dom om utvisning.
Digitala fotspår
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström säger i sin framställning att han kommer inte presentera några vittnen eller några DNA-spår. Istället kommer man åberopa digitala fotspår som till exempelvis från dator, kamera, gps och kontokort.
– Då blir det en del av indiciekaraktär, säger kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.
Inbrott via fönster
Åklagaren kommer bland annat ha uppgifter från en GPS som visar att 63-åringen intresserat sig för de platser där brotten sedan begåtts. Åklagaren hävdar också att man kan koppla datorsökningar om de aktuella brottsplatserna till mannen i sin bevisning.
Modus operandi har varit detsamma nu som när 63-åringen dömdes för liknande brott 2005, menar åklagaren. Tillvägagångsättet har varit att bryta sig in via fönster.
Hittades på auktionssajt
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström förklarade att allt startade med ett tips från doktor Killan Heck vid Ernst-Moritz-Arndt-Universität i Greifswald.
I september förra året såg doktor Heck att det finns föremål som inte borde vara till salu på en tysk auktionsfirmas sajt. Heck använder standardverket ”Medieval Wooden Sculpture in Sweden” som referens.
En svensk forskare, Peter Tångberg i Lästringe, kontaktas via mail av kollegan konsthistorikern Peter Knüever som i sin tur har kontaktats av Heck.
Föremålen som forskarna hittat på auktionssajten finns i Interpols register ”Works of arts”. Auktionsfirman borde alltså ha haft kännedom om att föremålen var stulna, menar åklagaren
63-åringen övervakades
Misstankarna gör att polis och åklagare beslutar att övervaka 63-åringen, bland annat spåra var mannens telefon befinner sig.
Till slut går myndigheterna in i mannens lägenhet där man finner flera stulna föremål.
Tio stölder under fyra år
63-åringen åtalas för en lång rad stölder:
- 22-23 juni 2010, Österheds kapell, Gävle
- 17-18 oktober 2010, Tidersrums kyrka, Kinda
- 18-19 september 2011, Ersk Matsgården, Nordanstig
- 27-28 september 2011, Forsa socken hembygdsgård, Hudiksvall
- 20-21 juni 2012, Trankils kyrka, Årjäng
- 30 sept – 6 okt 2012, Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalen
- 19-24 september 2013, Evertsbergs kapell, Älvdalen
- 1-2 oktober 2013, Färila hembygdsförening, Ljusdal
- 8-9 juli 2014, Rönö kyrka, Norrköping
- 1-7 oktober 2014, Överhogdahls hembygdsförening, Härjedalen