Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra är så viktigt för att motverka fysisk och psykisk ohälsa, säger socialminister Jakob Forssmed(KD). Foto: SVT

Regeringen lägger 100 miljoner – vill motverka ojämlika ungdomsidrotten

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Riksidrottsförbundet visar att barn och unga i resurssvaga områden idrottar i mindre utsträckning än de i socioekonomiskt starka områden. Regeringen lägger därför 100 miljoner kronor på föreningsidrott i de svaga områdena.

– Det är otroligt viktigt att vi jobbar med de goda krafterna som finns i samhället, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för idrottsfrågor.

Utöver hälsovinster och sociala gemenskap bedömer regeringen att idrotten i sig fyller en viktig funktion i arbetet med att främja integration och i det brottsförebyggande arbetet.

Regeringen föreslår att 100 miljoner kronor avsätts årligen för att möjliggöra för idrottsrörelsen att kraftsamla för ökat idrottande i utsatta områden.

Ojämlik ungdomsidrott

– Det är viktigt att vi är långsiktiga i det här så idrotten kommer närmare barnen och de får en verklig chans att delta, säger Jakob Forssmed.

”Behövs olika lösningar”

Johan Norberg är idrottsforskare på Malmö Universitet. Han är inte övertygad om att mer pengar är lösningen för att lösa segregationen.

– Idrotten kan vara en aktör som ger ungdomar en meningsfull fritid, men man kan inte ge idrotten uppdraget att lösa segregationen. Idrottsföreningarna måste gå ihop med andra aktörer som kommuner och skolor. Och det behövs olika lösningar i olika områden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet