Informationen om risk för vattenbrist tas fram av SMHI och SGU, Sveriges geologiska undersökning. Vattennivåerna ser väldigt olika ut: Markvattennivåerna rapporteras som mycket, eller extremt mycket över det normala i norra Götaland.
Det samma gäller vattenflödena i vattendragen. Däremot är det tvärtom gällande vattenmagasinen.
– De stora magasinen är till exempel rullstensåsar. De reagerar långsamt på nederbörd. Man kan jämföra med blomkrukor: En stor kruka med mycket jord fylls på långsammare med vatten, men behåller det längre än en liten kruka. Och tvärtom är det med de små vattenmagasinen, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert hos SGU.
Låga nivåer i de stora magasinen innebär att de kommuner som använder dem till vattenförsörjningen bör följa utvecklingen och vara på sin vakt.
Till de små vattenmagasinen räknas bland annat egna brunnar. Där ser det skrynkligt ut för Gotlands räkning.
– Där är det hårt tryck på vattenförsörjningen under sommaren. Marken där har en liten magasinerande förmåga. De bör vara extra försiktiga.
Går det nu att säga något om vattennivåerna under sommaren?
– För de små magasinen ser det normalt ut. För de stora i östra Götaland och på Gotland kan det bli problem och det finns anledning att vara extra vaksam. Men det bör inte bli några bottennivåer.
SGU:s kartor över grundvattennivåerna uppdateras varje tisdag klockan 12.
I videon nedan berättas mer intressanta fakta kring vårt grundvatten.