Jonny Ståhl yrkesfiskare och ordförande i Vätterns fiskareförbund berättar om kräftfisket hittills

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yrkesfiskaren Jonny Ståhl berätta hur den sena våren har påverkat kräftorna i Vättern. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så är årets kräftfiske i Vättern: ”Små men många”

Publicerad

Augusti månad närmar sig, för vissa kanske det innebär kräftor. De senaste åren vittnar yrkesfiskare om många, men små kräftor och årets fångst ser ut att följa trenden.

– En orsak kan vara att vi fiskar ganska mycket och plockar undan de stora efterhand. Sen kan det finnas fler faktorer som vi inte fullt ut känner till och det är väl någonting som forskningen behöver titta vidare på för att vi ska kunna utveckla förvaltningen, säger Jonny Ståhl, ordförande i Vätterns fiskareförbund.

Påverkan av väder

Den kalla vintern och sena våren kan också ha påverkat kräftorna, som i Vättern är något senare med att byta sitt skal, berättar yrkesfiskaren Jonny Ståhl.

Hör honom beskriva fångsten hittills i klippet ovan.

Kräftfiske utan tillstånd

Sedan år 2020 gäller nya regler kring kräftfiske. Kräftfiske utan tillstånd på allmänt vatten i Vättern är tillåtet från fredag klockan 17.00 till söndag kl. 17.00 under tre på varandra följande helger med start den sista fredagen i augusti. Under varje dygn får maximalt 60 kräftor fångas och behållas per fiskare.

Det innebär att 2024 är följande datum och tider tillåtna att fiska:

23 augusti kl. 17:00 – 25 augusti kl. 17:00

30 augusti kl. 17:00 – 1 september kl. 17:00

6 september kl. 17:00 – 8 september kl. 17:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.