En delad bild som visar två scener relaterade till polisarbete. Den vänstra sektionen visar trafikpolisen Martin Berggren klädd i gul väst med utrustning, som står framför en röd byggnad i en utomhusmiljö. Den högra sektionen visar en annan polis, också i gul väst, som närmar sig en bil för att interagera med föraren, med en trafikskylt synlig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fokuset under veckan har varit brott på vägarna. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Så har polisens trafikvecka gått

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nationella trafikvecka har haft brottslighet på vägarna i fokus. Martin Berggren, trafikpolis i Norrköping, ger en inblick i hur insatserna har gått till.

Under den senaste veckan har polisen genomfört en nationell trafikvecka med fokus på brottslighet på vägarna. Syftet är att polisen försöker hitta folk som begått ett brott medan de rör sig i trafiken. Det skulle till exempel kunna handla om transportering av stöldgods.

– Det är högsäsong för båtmotortjuvar, säger Martin Berggren som är trafikpolis i Norrköping.

Men det genomförs också vanlig trafikövervakning. Generellt tycker Martin Berggren att de flesta sköter sig i trafiken, men polisens närvaro leder till att de hittar lite allt möjligt, menar Martin Berggren.

I videon ovanför delar trafikpolisen några exempel från veckan.

Varningar om trafikkontroller

Enligt Martin Berggren finns det både fördelar och nackdelar med att trafikanter varnar varandra för kontroller. Varningarna kan antingen ske genom att blinka mot mötande trafik eller via sociala medier.

– Man måste tänka på att man kan varna personer som inte borde vara på vägarna, säger Martin Berggren. Samtidigt tycker Martin att det är bra att polisens närvaro uppmärksammas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.