– Det finns idag ingen forskning som längre stödjer att den här behandlingen har någon effekt. Tidigare så var det läkemedelsbehandling tillsammans med samtal och ljusterapi. Då trodde forskningen att ljusterapi hade effekt mot depressioner eller psykisk ohälsa, säger Linda Karnros, verksamhetschef vid Helsa vårdcentral Östertull i Norrköping.
Patienter efterfrågar ljusterapi
Så gott som alla vårdcentraler som tidigare erbjöd ljusterapi, har idag tagit bort sina ljusrum. Men på Helsa vårdcentral Östertull i Norrköping finns fortfarande möjligheteten till att nyttja ett ljusterapirum.
– Vi har fortfarande ett tiotal patienter som efterfrågar ljusterapi. Vi har även andra personer, som inte är skrivna här, som vill komma hit. Och då tycker vi det är en trevlig service som vi kan erbjuda. Om det sedan är ljuset som har en effekt eller att man tar en timme av sin dag, tar det lugnt, läsa en tidning och lyssna på musik, det vet vi inte, säger Linda Karnros.
Aktivitet i mörker
Istället för ljusterapi så rekommenderas idag mer aktivitet och motion. Enligt Linda Karnros är det bättre att jogga eller promenera en halvtimme i mörker än att inte göra något alls.
Men är det verkningslöst menar du att vara ute i solen några få timmar den här årstiden?
–Nej, Vi rekommenderar att vara ute minst 20 minuter varje dag. I dagsljuset finns det andra strålar som inte finns i de konstgjorda lamporna. Det är bland annat D-vitaminet som vi tar upp och som hjälper till att utsöndra melatonin, som gör att vi mår bra. Det går inte tillverka på konstgjord väg, säger Linda Karnros.
Varför är melatonin viktigt?
Det finns en del substanser i kroppen som är viktigare än andra för kroppen när det gäller sömn. Det är framförallt tryptofan, serotonin och melatonin som på ett eller annat sätt hjälper till att reglera dygnsrytm och sömn. Man kan delvis påverka dessa substanser i kroppen via födan och via exponering av starkt ljus.
källa: sömnupplysningen.se