Den senaste inventeringen av gråsälen som Naturhistoriska riksmuseet genomförde 2022 visar på en kraftig minskning av gråsälar i Östersjön.
– Det är ett antal tusen färre sälar. Man bör tänka på hur man förvaltar dem nu, för det visar att något händer i miljön som gör att de påverkar sälarna, säger Anja Carlsson, förste intendent på enheten för miljöforskning och övervakning vid Naturhistoriska riksmuseet.
Inventeringen går till så att alla länder som gränsar till Östersjön flyger och räknar sälarna som ligger uppe på kobbar i maj månad, i samband med pälsbyte. Detta beräknas visa 60–80 procent av populationen.
Under år 2022, då den senaste inventeringen gjordes räknades totalt 36 761 sälar, vilket är betydligt färre jämfört med inventeringen 2021, då det räknades till 41 936 sälar.
Kraftig minskning
Ett av gråsälens kärnområden ligger utanför Stockholm, Sörmland och Östergötland, just här visar inventeringen på en kraftig minskning. 2019 räknades där 12 868 gråsälar, 2022 räknades endast 7 100 gråsälar i området.
– Vad den här minskningen beror på vet vi inte. Men det kan bero på ett ökat jakttryck eller att det är massa turistbåtar ute, säger Anja Carlsson.
Vad är gråsälens största hot?
– Det är fortfarande jakt och bifångst av människan. Men även klimatförändring, för gråsäl kan föda sina kutar både på isen och på land. Studier har visat att de föredrar att kuta på isen när det går och att kutarna mår bättre, de blir tjockare och överlever bättre när de föds på isen. Det är renare och det finns mer yta, när de är på land blir de väldigt ihoptryckta.