Tyska turister i Söderköping

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några fördomar svenskar har om tyska turister är att de är naturälskare och att de bär strumpor i sandaler. Men stämmer detta? I videon svarar några tyska turister. Foto: Marie Walter/SVT

Så tycker tyska turister om svenskarnas fördomar

Publicerad

Varje år kommer över en miljon tyska turister till Sverige och fördomarna om dem är många. SVT Nyheter hittade några tyskar i Östergötland och kollade om de lever upp till fördomarna.

Enligt Tillväxtverket kommer den största andelen turister som övernattar i Sverige från Tyskland. Sedan den 1 januari i år har över en miljon gästnätter från tyska besökare registrerats, totalt 1 130 438, vilket är en ökning med 7,3 procent jämfört med samma period förra året.

Mjukglass och korv

SVT:s reporter, som själv har tysk bakgrund, frågade bekanta svenskar om deras fördomar mot tyskar. De tror att tyska turister i Sverige är naturälskare, Astrid-Lindgren-fanatiker och ser med sina vandringskängor alltid ut som om de skulle bestiga Kebnekaise. Om de inte har vandringsskor på sig bär de strumpor i sandaler och de äter framför allt mjukglass och korv när de är på semester i Sverige.

Men stämmer det?

Kolla på videon ovan för att se om de tyska turister som SVT har träffat lever upp till fördomarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.