• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Grupp av barn som poserar framför en whiteboard, glada och applåderande. Några har händerna upp i luften och visar tecken på seger. Bakom dem hänger två gyllene stjärnor dekorationer. Klassen verkar vara i en skolmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar eleverna på Bjälbotullskolan om varför de har nominerat Sandra Hennerberg till årets lärare. Foto: Linnea Burén/SVT

Sandra, 38, i Skänninge kan bli årets lärare: ”Cool och peppar alltid”

Publicerad

Sandra Hennerberg på Bjälbotullskolan i Skänninge kan bli ”årets lärare”. Hon är en av 21 som nominerats fram för att representera sitt län i tävlingen.

– Det känns jätteroligt. Jag är rörd och tacksam. I dag har vi firat med ballonger, sång och guldperuk, säger Sandra Hennerberg.

Hon har jobbat som lärare i snart tio år och har undervisat på Bjälbotullskolan i Skänninge de senaste fem åren i årskurs 1–3. Det är hennes elever som nominerat Sandra till priset.

– Det är häftigt. Det är ju dem man gör hela jobbet för, så det är såklart speciellt när de har nominerat och tänkt de här sakerna om mig.

Hör eleverna berätta varför de har nominerat Sandra Hennerberg i klippet ovan.

Färre söker läraryrket

Under veckan har SVT Nyheter Öst rapporterat om att allt färre söker till lärarprogrammet. Sandra Hennerberg tror att en sådan här utmärkelse kan inspirera och ha betydelse för den framtida lärarkåren.

– Jag hoppas det kan signalera att det är fantastisk att jobba på skola och underbart att få känna att man gör avtryck, forma och stötta eleverna. Jag hoppas det kan ha betydelse, för vi behöver fler engagerade vuxna i skolan, säger Sandra Hennerberg.

Årets lärare

Priset delas ut på lärargalan den 14 oktober på Konserthuset i Stockholm. Av de 145 lärare som tidigare i år vunnit priset ”årets lärare” i sin kommun, har 21 lärare, en från varje län, gått vidare som finalister.

Tusentals elever har tillsammans nominerat 3399 lärare. Nomineringarna har sedan bearbetats av Lärargalans jury som valt ut finalisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.