En person står i en park omgiven av belysning på natten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportern beställer lustgas i Motala för ”fest” – visar sig att gasen är helt slut men att den finns i Linköping. Foto: Edina Foric/SVT

Se när SVT:s reporter får tag i lustgas: ”Slut i Motala – finns i Linköping”

Publicerad

10-45 min – så snabbt kan man få lustgas levererat till dörren. Det är registrerade företag som säljer gasen tillsammans med munstycke och ballonger.

– Internetförsäljningen gör det alldeles för lätt att få tag på lustgas, säger Johannes Glanz, samordnare för nikotin- och tobakslagar på Länsstyrelsen Östergötland.

När SVT försökte köpa lustgas från ett företag som marknadsförde leverans till Motala så var svaret att det var slut. Vi blev istället ombedda att ta oss till Linköping där gasen fanns i lager.

– Det här är en problematik vi börjat se i västra länsdelen, säger Johannes Glanz .

Laglig försäljning

Lustgas är lagligt eftersom att det kan användas som en livsmedelsprodukt. Bland annat för vispgrädde. Men företag säljer nu gasen i behållare som är större än vad en privatperson någonsin skulle behöva för livsmedelsändamål.

På hemsidan som SVT beställde från står det både ”vi uppmanar ingen till att ta lustgas för berusningssyfte” och ”vi ger dig allt du behöver för att skapa magiska stunder”.

Företaget ifrågasätter heller inte när vi är tydliga med att vi behöver lustgas för ”fest”.

SVT har upprepade gånger försökt kontakta företaget för att ställa frågor kring deras ansvar som distributör och om de ser några problem med att sälja gasen när det i princip uteslutande används som berusningsmedel. Företaget har inte återkommit.

Lagförslag finns

Hitintills har regeringen endast förberett ett lagförslag som tidigast kan träda kraft 2026. Lagförslaget ska minska mängden lustgas en privatperson tillåts köpa samt sätta en åldersgräns på 18 år.

I nuläget har regeringen förlängt uppdraget för Giftinformationscentralen och länsstyrelsen att sprida information om riskerna med att använda lustgas i berusningssyfte.

En person står i en grön park med ett träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Internetförsäljningen har varit gigantiskt”, säger Johannes Glanz, samordnare på Länsstyrelsen Östergötland för nikotin- och tobakslagar. Foto: Edina Foric/SVT

Lustgas – så påverkas kroppen

  • Vitamin B-12 brist. Lustgas kan förstöra och hindra upptagningen av B-12 i kroppen. Vid regelbunden användning kan detta leda till allvarliga nervskador.
  • Köldskador. Direkt inandning av lustgas från ett munstycket kan ge köldskador i mun och strupe, då gasen kommer ut iskall.
  • Syrebrist. Till skillnad från medicinsk lustgas är livsmedelsgasen mer koncentrerad. Därför kan det hända att hjärnan inte får tillräckligt med syre, vilket kan göra att man svimmar.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.