Agtech 2030 består av Linköpings universitet och ett 20-tal organisationer och företag i Östergötland, däribland Region Östergötland, Hushållningssällskapet och Vreta Kluster.
Satsningen fokuserar på sensorer, AI, digitalteknik, och hållbarhet – för morgondagens lantbruk. Tillsammans får Agtech 2030 cirka 100 miljoner kronor till jordbruksteknisk utveckling.
70 miljoner kronor kommer från statens forskningsmyndighet Vinnova och cirka 30 miljoner kronor sker genom en medfinansiering från Linköpings universitet och regionala aktörer under en tio års tid.
Jordbruksteknisk utveckling
Satsningen har redan väckt intresse inom EU.
– Vi har ett samarbete med en plattform i EU som heter Hi Tech Farming. Det ett initiativ från Toscana som också vill jobba med jordbruksteknisk utveckling. Så Agtech 2030 kommer ju genera idéer som vi kan genomföra med andra länder inom EU, säger Helen Oscarsson, innovationsledare för Agtech 2030.
Håller koll på traktorer
Victor Johansson är produktutvecklare hos företaget Dataväxt och ett av företagen som ingår i Agtech 2030. Hos Dataväxt har man tagit fram teknik för att övervaka traktorer och hålla koll på att de kör så effektivt som möjligt.
– Vi har exempel som kan sparar upp till 50 000 om året i bränslebesparingar. Och det är en miljöfråga, på sikt.
Hör och se Victor berätta om traktorövervakningen i videoklippet här ovanför.
Om du vill se ett längre inslag om Agtech så kan du se det här: