Skogsägaren: ”Orimliga regler”

Publicerad

Det blir omöjligt att följa de nya reglerna säger Tetta Wedendal, som driver skogsbruk en bit utanför Söderköping. Att ta hänsyn till varje enskild fridlyst fågel stoppar i princip all verksamhet i skogen.

– Jag tycker det är självklart att skogsägarna ska ta ansvar för djur och natur, säger Tetta Wedendal.

Samtidigt ser hon stora problem med de nya krav som måste uppfyllas innan en avverkning.

Enligt de nya reglerna måste skogsägare själva göra en inventering för att se vilka fridlysta arter som finns på deras mark. Det nya är att skogsägaren måste ta hänsyn till varje enskild fågel, inte bara artens förekomst.

– Det är ju totalt orimligt. Du kan ju inte bedriva någon form av verksamhet i skogen. Du kan ju inte ens ha en orienteringstävling eller vara en hel grupp som är ute och vandrar, om man nu ska löpa linan ut, säger Tetta Wedendal.

Hon menar också att är man skogsägare så värnar man automatiskt om skogen, eftersom det är den man lever av. Dessutom befarar hon att inventeringarna kommer att kosta arbetstid, men också att Skogsstyrelsens handläggningstider kan bli längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.