Flygledarens ögonrörelser läses av för att se på vilket sätt flygledaren arbetar med blicken. Foto: SVT

Smartare dator ska göra flyget säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Om en dator kunde veta vad människan håller på med skulle den kunna ge bättre och mer ändamålsenlig information. Just det forskas det om på Linköpings universitet när det gäller flygtrafikledning.

I ett litet rum på Campus Norrköping sitter Supathida Boonsong. Hon har lång erfarenhet av flygtrafikledning. Framför henne finns skärmar som gör att hon kan leda flygtrafik till två flygplatser samtidigt.

– Simulatorn ger inte den riktiga känslan, men det är ett sätt att träna, säger Supathida.

Ett antal små kameror är utplacerade för att en dator ska kunna se vad hon egentligen tittar på när hon arbetar. Viktigt är också att se i vilken ordning hon tittar på de många datorskärmarna. Hur ser hennes normalbeteende ut.

– Automation ökar för flygtrafikledare och då vill vi ta reda på hur människa och dator interagerar, säger Lothar Meyer, forskare med säkerhet som specialitet.

Ska lära datorn att läsa av mänskligt beteende

Fjärrstyrd trafikledning för flygplatser finns redan, bland annat styrs civil flygtrafik på Linköpings flygplats från ett kontrollrum i Sundsvall. Vad forskarna i Linköping vill se är om det går att förfina datorstödet. För att kunna göra det vill man alltså ta reda på hur en flygtrafikledare tittar på sina skärmar. När man vet det blir det enklare att utforma exempelvis nya datorstöd så att människa och maskin samarbetar på ett säkert sätt.

Resultaten av forskningen kan också hjälpa till att utforma utbildning av flygtrafikledare på ett bättre sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.