– Vi ser att behovet av särskilda covidmottagningar har minskat, och att vi kan ta hand om de här patienterna i den ordinarie verksamheten. Så att vi nu planerar att överföra postcovid-vården till primärvården under hösten är naturligt, säger Niclas Hilding, centrumchef Närsjukvården Central i Region Östergötland.
Motala avslutade sin covid-mottagning vid årsskiftet och på Universitetssjukhuset i Linköping planerar man att stänga sin mottagning i sommar. Hur det ska bli i Norrköping är under utredning. Sedan hösten 2021 ser Region Östergötland över hela covid- och postcovidvården.
– Vi bygger nu en struktur för att ta hand om patienter som har symptom efter covid oavsett vad det är och var de bor, på ett bättre och tydligare sätt än vad vi gjort tidigare, säger Niclas Hilding.
Behandlingsmetoderna utvecklas
Behandlingsmetoder och sättet att organisera sig för två år sedan, menar han kanske inte är det som är bäst lämpat nu.
– Tyvärr ser vi ett fortsatt stort behov av vård på olika nivåer till följd av covid-19. Fast patientgruppen där var och en har flera svåra och olika symptom, har inte ökat.
Han berättar att många har symptom som påverkar deras vardag utan att de för den skull behöver specialistvård eller komma till en specialistenhet. Däremot behöver många fortsatt rehabilitering.
– Så det är för tidigt att säga att vårdbehovet totalt sett har minskat, säger Niklas Hilding.
Hör honom besvara Svenska Covidföreningens starka oro och kritik av nerlagda covidmottagningar i videon ovan.
Så många har sökt för postcovid i Region Östergötland
Vrinnevisjukhuset i Norrköping: 74 remisser sedan årsskiftet.
(Under år 2021 inkom 777 remisser, under år 2020 var det 324 remisser.)
Universitetssjukhuset i Linköping: 50 remisser sedan årsskiftet
(Under år 2021 inkom 454 remisser, och under år 2020 var det 9 remisser.)