Linnéa Jägestedt moderat ordförande i bildningsnämnden i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Skolan avvecklas och programmen flyttas för att det inte finns förutsättningar för den att nå en budget i balans, säger Linnéa Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden. Foto: Mimmi Moberg

S:t Lars gymnasium i Linköping stängs – elever flyttas till nya skolor

Uppdaterad
Publicerad

Bildningsnämnden i Linköping fattade på onsdagen beslut om att S:t Lars gymnasium ska upphöra som skolenhet efter vårterminen 2025. Skolans program flyttas till andra gymnasieskolor där eleverna på St: Lars får plats.

Förslaget att lägga ner S:t Lars gymansium har väckt starka reaktioner. Elever och föräldrar har protesterat och samlat namn för att skolan ska få vara kvar.

Men en majoritet av politikerna i bildningsnämnden fattade på onsdagen beslut att skolan ska stängas till sommaren 2025. Det blir Folkungaskolan och Linnégymnasiet, som då kommer att ta emot de elever som går kvar.

– Det finns inte förutsättningar för skolan att fortsätta att nå en budget i balans, säger Linnéa Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden.

”Stor omställning”

Linköping kommun meddelar att de redan börjat planera för förändringen. De elever som lämnar S:t Lars ska fortsätta studierna med sina nuvarande klasskamrater och övergången görs med stöd från elevhälsoteamet.

– Jag har förståelse för att det här blir en stor omställning för många av eleverna, mottagande skolor kommer göra allt för att möta de behov som finns och ge fortsatt trygghet, säger avdelningschefen för gymnasieskolan, Åsa Ridne.

Totalt går cirka 130 elever på S:t Lars gymnasium, och omkring 80 av dem berörs direkt av den kommande flytten.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.