Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ståhl Collections nya konststipendium ska lyfta unga talanger

Publicerad

På torsdagsförmiddagen offentliggjordes det vem som blev den första konstnären att få konstsamlaren Mikael Ståhls nyinstiftade ”Ståhl Collections konststipendium” – det blev 31-åriga Amanda Karlsson från Karlstad.

Amanda debuterade 2011 med utställningen ”En kollektiv monolog” på ett galleri i Norrköping och är konstnär på heltid sedan tre år tillbaka med ateljé i Göteborg.

Hur känns det?

Norrköping

– Det känns jättebra. Det är väldigt kul. Hedrad. Ärad. Trygghet.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska väl betala min skatt, säger Amanda och skrattar.

Juryns motivering:

”Amanda Karlsson tilldelas stipendiet för sitt karakteristiska uttryck. Hennes verk fångar betraktarens intresse med sina allvarliga och frysta ögonblick. Amanda Karlsson bjuder in betraktaren i en gränslös, alternativ värld som både är fast och flyktig. Med sina verk söker hon efter ett inre svar på frågan om det finns en grundsanning eller en grundverklighet.”

Årligt stipendium i tio år

Upplägget för det nyinstiftade stipendiet är att det ska delas ut årligen till en ung konstnär i tio år framöver. Summan är på 50 000 kronor, samt att Ståhl Collection köper ett verk av den belönade konstnären.

– Det är viktigt att synliggöra konstnärerna och deras konst, säger konstsamlaren Mikael Ståhl.

Öppnar för smittsäkra besök

Ståhl Collection i Norrköping öppnar dörrarna igen för förbokade och smittsäkra besök lördag den 8 maj.

Konsthallens samling innehåller 450 verk och har fokus på måleri och skulptur från slutet av 1950-talet fram till idag.

Svenska konstnärer som till exempel Cecilia Edefalk, Ernst Billgren och Lena Cronqvist finns representerade, liksom internationella storheter som Louise Bourgeois, Ai WeiWei och Yayoi Kusama.

Hör en längre intervju med Amanda Karlsson och Mikael Ståhl i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet