– Känslan är att vi får ett dåligt plan, säger Evi Allemann, säkerhetspolitisk talesperson för schweiziska Socialdemokraterna.
Hon sitter i säkerhetsutskottet i parlamentets stora kammare, som beslutar om frågan i juni. Just nu är det behandlingen i den lilla kammaren som ger försvarsminister Ueli Maurer huvudvärk. Där avgörs frågan i mars och än är Maurer inte säker på att få ja till köpet av 22 Gripenplan av den nya, uppgraderade modellen E. Även borgerliga, vanligtvis försvarsvänliga partier, är tveksamma.
Riskfyllt
Allemann sitter också i ett särskilt utskott som granskat valet mellan Gripen, Rafale och Eurofighter. Gruppen har haft tillgång till hemliga underlag och i sin rapport kom de fram till att regeringen valt det mest riskfyllda alternativet.
– Planet finns ju inte i verkligheten ännu. En del tycker att vi köper grisen i säcken, säger Allemann.
Hon anser att Schweiz nuvarande flygflotta duger gott och att inga nya plan behövs. Men även de som i grunden är för ett köp ser risker med Gripen, som var billigast men fick sämst betyg i testerna. Kan man lita på att uppgraderingen av Gripen åtgärdar bristerna? Kommer de att levereras i tid? Finns Saab om några år?
Sanktioner
Flera partier vill ha bättre sanktionsmöjligheter mot Sverige om planen inte håller måttet. Allemann tror inte att det är möjligt att förhandla in nya skadeståndskrav i avtalet nu, men det skulle kunna få tveksamma partier att trycka på ja-knappen.
Om parlamentet säger ja väntar med all sannolikhet en folkomröstning i maj eller september 2014.
– Det lutar åt nej där. Grundstämningen är att vi inte behöver planen, att det är lyx när vi behöver annat, men mycket kan hända till 2014, säger Allemann.
För svensk del är det viktigt att Schweiz inte hoppar av, eftersom Sverige då får stå för notan själv. Därför kan Sverige 2014 ompröva sitt beslut att köpa 60 plan, om inte Schweiz eller något annat land köper minst 20 Gripen.
Fakta: Schweiz och Gripen
* Den schweiziska regeringen vill köpa 22 Gripenplan av den nya modellen E för 3,1 miljarder schweizerfranc, motsvarande cirka 22 miljarder kronor. Priset är fast.
* Parlamentets båda kammare beslutar om köpet i mars respektive juni. Sannolikt blir det även en folkomröstning i maj eller september 2014. Köpeavtalet kan då tidigast undertecknas sommaren 2014.
* Om Schweiz säger nej kommer riksdag och regering 2014 att ompröva Sveriges köp av 60 Gripen E, för en total kostnad på 90 miljarder kronor fram till 2042, inklusive drift och underhåll.
* Avtalet med Sverige innehåller även samarbeten, till exempel pilotutbildningar och övningar. Dessutom lovas motköpsaffärer för schweizisk industri.
Källor: Schweiziska försvarsdepartementet, riksdagen (TT)