Röstsiffrorna i utskottet blev 14 för och 9 mot ett köp av JAS Gripen. Utskottets besked ger en fingervisning om hur Nationalrådet, den stora kammaren i parlamentet, kommer rösta den 11 september.
Men det finns utrymme för överraskningar. När Städerrådet, den lilla kammaren, skulle rösta i våras trodde de flesta att det skulle bli ja till Gripen-affären. Kammarens säkerhetspolitiska utskott hade röstat tydligt för. Men ändå sade Städerrådet nej till affären.
Även vanligtvis försvarsvänliga politiker var tveksamma. Det saknades endast en röst för och försvarsministern och presidenten Ueli Maurer var mycket förvånad. Städerrådet sade visserligen ja till att köpa JAS Gripen, men nej till finansieringen av köpet.
Kräver garantier av Sverige
Affären omfattar 22 Jas Gripen–plan, så kallade ”Super–Jas”. Schweiz ska betala nästan 21 miljarder kronor för planen. I Schweiz har mycket av debatten präglats av en oro för att flygplanen inte ska levereras i tid och att det är för ekonomiskt riskabelt för Schweiz att vara med och utveckla ett nytt stridsflygplan.
Förra veckan avslöjade schweiziska medier detaljer i det nya kontraktet mellan Schweiz och Sverige. Innan första planet har levererats ska Schweiz ha betalat en miljard schweizerfranc, ungefär sju miljarder svenska kronor. Den stora summan, en tredjedel av köpeskillingen, har fått flera att reagera och kräva garantier av Sverige. Till exempel att pengarna skulle få sättas in på ett åtkomstskyddat konto.
Schweiziska tevekanalen SRF avslöjade förra veckan att flera toppolitiker från liberala partiet FDP, som tidigare varit kritiska till affären, bjudits in till ett hemligt möte på svenska ambassaden förra tisdagen.
Där ska flera frågor om affärens ekonomiska delar ha avhandlats. Just FDP har en nyckelroll, det står och väger med partiets ställningstagande om affären ska få majoritet i parlamentet.
Kan bli folkomröstning
Som ett resultat av förhandlingarna ska Schweiz nu ha fått löfte om ekonomisk kompensation ifall inte stridsflygplanen skulle levereras i tid, de sista planen 2020. Enligt SRF handlar det om 12 miljoner schweizerfranc (cirka 84 miljoner kronor) per plan.
Beslutet om Gripen-affären skulle ha fattats av parlamentet i våras, men parlamentarikerna såg så stora risker med affären att man bad regeringen förtydliga avtalet och återkomma.
Som många andra känsliga politiska frågor kan också köpet av svenska stridsflyg komma att avgöras av folket i en folkomröstning. Oppositionspartierna Socialdemokraterna och De gröna har sagt att de kommer driva fram en sådan ifall parlamentet skulle rösta för affären. En folkomröstning tros tidigast kunna hållas under våren 2014.