Stefan Löfven är inte misstänkt för något brott men ska enligt ett dokument Uppdrag granskning fått tillgång till, kallas som vittne under rättegången i Brasilien. Foto: Saab/TT

Saabs Jas-affär i Brasilien kopplas till åtal om olagliga metoder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jas-affären kopplas till ett åtal i Brasilien där Saabs agent misstänks ha betalat ut stora summor pengar för att påverka den dåvarande presidenten, Dilma Rouseff, att välja svenska stridsflygplan. Samtidigt får Saab kritik för att inte ha levt upp till de löften som gavs under försäljningskampanjen.

I Jas-affären i Brasilien misstänks otillåtna metoder ha förekommit. En åklagare i Brasilia har väckt åtal mot Saabs agent, Mauro Marcondes. Rättegången kommer, enligt uppgifter till Uppdrag granskning, inledas under våren eller sommaren. Den svenska statsministern Stefan Löfven, liksom stora delar av Saabs styrelse, ska kallas som vittnen av försvaret, enligt ett dokument som Uppdrag granskning har tillgång till. 

Affären, som gjordes upp sommaren 2015, är värd omkring 40 miljarder kronor och räknas till de största svenska exportaffärerna någonsin. Totalt såldes 36 Gripen NG som ska vara på plats i Brasilien senast 2024.

Jas Gripen-köp

Arvode höjdes från en miljon till 16 miljoner

Enligt åklagaren, Herbert Mesquita, hade Saab ett avtal från 2009 med lobbyisten Mauro Marcondes. När avtalet omförhandlas 2012 höjdes plötsligt Marcondes arvode från omkring en miljon kronor till 16 miljoner kronor. Åklagaren kallar detta för ”anmärkningsvärt”.

Omförhandlingen av arvodet skedde i samband med att president Dilma Rousseff meddelat att hon var intresserad av att köpa amerikanska stridsflygplan. När beskedet nådde Saab ska det enligt åklagaren ha ”slagit ner som en bomb” vilket fick företaget att besluta sig för att anlita Marcondes som en så kallad ”influencer”. 

Marcondes ska ha fått uppdraget att trycka på Dilma Rousseff via den förre presidenten Lula da Silva – en person som hon brukar lyssna på.

Senare har åklagaren kunnat visa att Marcondes betalade ut stora belopp till Lulas son. Detta ska ha gjort expresidenten Lula, och hans familj, rika enligt åklagaren.

Stefan Löfven förekommer i åtalet

Trots att åtalet rör Saabs agent är ingen från det svenska företaget åtalad för något brott. Till Uppdrag granskning säger Saab att de avbröt avtalet med Marcondes så fort de fick kännedom om brottsmisstankarna. 

Så varför betalades då pengarna till Marcondes? 

– Om vi anlitar en konsult så är det klart att de uppbär ersättning mot det kontrakt för det arbete de ska lägga ner. Exakt vilka nivåer vi betalar ut, det är ingenting jag kommenterar av konkurrensmässiga skäl, säger Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson. 

Även statsminister Stefan Löfven förekommer i åtalet på flera ställen. Under sin tid som ordförande i socialdemokraterna, innan han valdes till statsminister, skrev han ett brev till expresidenten Lula där han uppmanade honom att trycka på president Dilma så att hon valde det svenska flygplanet. 

Stefan Löfven är inte heller misstänkt för något brott men han har kallats som vittne enligt ett dokument som Uppdrag granskning har tillgång till. Statsministern har inte velat ställa upp på en intervju men i ett mejl skriver hans pressekreterare att han inte har fått någon kallelse från åklagaren.

Arbetstillfällen ska skapas senare

Saabs försäljningskampanj möter också kritik i Brasilien. Enligt ett brev från Mauro Marcondes, som finns med i åtalet, lovar Saab miljardinvesteringar i staden Sao Bernard och på andra ställen. Men det är inget som borgmästaren i Sao Bernardo, Orlando Morando, har sett röken av. Orlando Morando hotar därför att stämma Saab för löftesbrott. 

En liknande kritik kommer från ordförande i Brasiliens metallfack, Paulo Cayres. Hans fackförbund förespråkade Jas under försäljningskampanjen eftersom affären beräknades skapa 28 000 industrijobb i landet. 

Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson hävdar tvärtom att Saab har levt upp till alla löften. Arbetstillfällen kommer det att skapas senare, när fabrikerna är på plats, hävdar han. 

– Jag tror att man får särskilja en del politiska utspel mot de faktiska löftena, säger han.

Uppdrag gransknings sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 21 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet