Stefan Löfven är inte misstänkt för något brott, men är kallad till förhör i Stockholms tingrätt den 8 juni. Foto: Saab/TT

Stefan Löfven kallas till förhör om Jas-affär

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Statsminister Stefan Löfven är kallad till förhör i Stockholms tingsrätt om sin inblandning i Jas-affären med Brasilien. En domstol i Brasilia har begärt att statsministern ska vittna med anledning av ett stor korruptionsmål. Utöver Stefan Löfven är Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, och nio andra svenskar, kallade till förhöret.

Mitt under pågående valrörelse har Stefan Löfven kallats till förhör i Stockholms tingsrätt. Brasiliens justitiedepartement har begärt att statsministern ska vittna om sin inblandning i Jas-affären med hänvisning till de internationella avtal om rättshjälp som finns i FN:s konvention mot korruption. Detta på begäran av de åtalades försvar.

Anledningen är den stora korruptionsrättegång som kommer att inledas i Brasiliens huvudstad Brasilia. Bland andra är Saabs agent, Mauro Marcondes, och Brasiliens förre president, Lula da Silva, åtalade för maktmissbruk och för att med olagliga metoder ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel. Stora summor misstänks ha betalats till Lulas son via Saabs agent och alla åtalade riskerar fleråriga fängelsestraff.

Jas Gripen-köp

Löfven förekommer i åtalet

Stefan Löfvens namn förekommer på flera ställen i det brasilianska åtalet men han är inte misstänkt för något brott. Löfven var under lång tid aktiv i försäljningskampanjen – bland annat under sin tid som ordförande i IF metall, som partiledare i socialdemokraterna och som statsminister.

Av åtalet framgår det att Stefan Löfven, under sin tid som ordförande i socialdemokraterna, skrev ett brev till expresidenten Lula da Silva. I brevet bad han honom att uppmana president Dilma Rouseff att välja det svenska stridsflygplanet. Löfven ska också ha träffat de båda i samma syfte. Enligt åtalet kan detta ha skett på Nelson Mandelas begravning i Sydafrika 2013.

Avböjde medverkan i Uppdrag granskning

Stefan Löfven har tidigare varit mycket förtegen om sin inblandning i försäljningskampanjen. I vintras avböjde han att medverka i Uppdrag gransknings reportage om affären.

När statsministern nu kallas till tingsrätten, den 8 juni, är han skyldig att närvara och kommer att vittna under ed. Därmed finns det en möjlighet att han tydligare klargör sin inblandning i affären.

”Olagligt, omoraliskt eller obehörigt?”

I ett dokument som Uppdrag granskning har tillgång till finns de frågor som de brasilianska försvarsadvokaterna vill att tingsrätten ställer till statsministern. Bland annat kommer han tillfrågas om han känner till om något olagligt, omoraliskt eller obehörigt inflytande har utövats på någon brasiliansk regeringsmyndighet med syfte att valet skulle gå till Jas. 

I ett brev till Stockholms tingsrätt skriver advokaterna att Stefan Löfven uttryckligen är omnämnd i åtalet genom att ha ”sammanträffat med ex-president Lula” och att han därigenom är ”en viktig person för att klargöra kärandes anklagelse om maktmissbruk”.

Elva personer är kallade till förhör

Kallade till förhör är även Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, och delar av Saabs tidigare och nuvarande styrelse. Av de totalt elva personer som ska infinna sig i tingsrätten finns bland annat Saabs nuvarande vd Håkan Buskhe, och hans företrädare Åke Svensson.

Saabs styrelseledamöter som hörs kommer att få frågor om sin medverkan och företagets inställning till god affärsmoral och otillbörligt gynnande. De kommer också att få förklara varför Saab kontrakterade den korruptionsmisstänkte konsulten Mauro Marcondes och på vilket sätt han skulle försöka påverka expresidenten Lula da Silva att få Brasilien att välja Jas.

Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson svarar att statsministern ännu inte har fått någon kallelse till tingsrätten, men att han självklart kommer att medverka och svara på frågor när det blir aktuellt.

Här är frågorna som kommer att ställas till Löfven

  • Känner du till företaget Saabs medverkan vid den internationella upphandlingen för leverans av militära flygplan till den brasilianska regeringen som ägde rum mellan åren 2009 och 2013?
  • Medverkade du på något sätt i företaget Saabs kampanj för att deras jaktflygplan Gripen skulle väljas av den brasilianska regeringen?
  • Känner du till Saabs kontraktering av den brasilianske konsulten Mauro Marcondes med uppdrag att arbeta i kampanjen så att flygplanet Gripen valdes av den brasilianska regeringen?
  • Känner du Mauro Marcondes?
  • Har något möte ägt rum mellan dig, den brasilianske expresidenten Lula da Silva och dåvarande president Dilma Rouseff under Nelson Mandelas begravning i Sydafrika med syfte att tala om den brasilianska regeringens val av jaktflygplan?
  • Känner du till om något olagligt, omoraliskt eller obehörigt inflytande har utövats på någon brasiliansk regeringsmyndighet med syfte att valet skulle gå till Jas?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet