• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Statliga miljoner till undersökning av gasverkstomten

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen och länsstyrelsen får 3,8 miljoner i statsbidrag för att undersöka den så kallade gasverkstomten i inre hamnen. Målet är att ta reda på hur man senare ska sanera området.

Området kommer på tredje plats i prioriteringsordning över de mest förorenade platserna i Östergötland. Ett gasverk som låg på platsen mellan 1851 och 1988 är orsaken till föroreningarna i marken.  Kommunen har tidigare gjort miljötekniska undersökningar för att kartlägga situationen, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Något måste göras

De framtida planerna för inre hamnen och Saltängen är att där ska bli bostäder, restauranger, promenadstråk och parker. Men gasverkstomten är så pass förorenad att något måste göras oavsett framtida byggplaner.

– Vi vill öppna upp denna del av staden för alla och en sanering är en förutsättning för att kunna göra det, säger Fredrik Wallin, projektledare för inre hamnen.

2000 invånare

Stadsdelen är tänkt att i framtiden ha cirka 2000 invånare. Föroreningarna består bland annat av arsenik, bly, cyanid och bensen. De finns i både jord och grundvatten. Länsstyrelsen kommer också att genomföra tester för att se om föroreningarna och marken är lämplig för biologisk nedbrytning.

– Beslutet är ett bra steg på vägen till ett statsbidrag för åtgärder på området, säger Elisabet Omsäter, handläggare på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.