David Appelgren, ordförande i Svenska Hampaförbundet, är mycket besviken efter Högsta domstolens beslut. Foto: SVT

Stor besvikelse hos hampaodlare: ”Domstolen har inte koll på botaniken”

Uppdaterad
Publicerad

Idag slog Högsta domstolen fast att CBD-olja som innehåller substansen THC ska klassas som narkotika. ”Det är mycket beklagligt och ett bakåtsträvande beslut. I de flesta länder i Europa lättar man på lagarna för hampan”, säger David Appelgren, ordförande i Svenska Hampaförbundet.

Idag finns det ett 20-tal  producenter i Sverige som odlar industrihampa för tillverkning av rep, kläder, mat och olja.

– Den här växten är omöjlig att bli hög på, så Högsta domstolen har tydligen inte riktig koll på botaniken. Att göra en dom som säger att alla preparat som kommer från hampans blommor är någon form av narkotika – då har man helt missuppfattat den här växten, säger David Appelgren, som själv odlar industrihampa vid foten av Omberg.

Ödeshög

Säljs idag som kosttillskott

Cannabisolja, så kallad CBD-olja, framställs genom att man pressar blommorna på plantan, och har tills idag sålts som ett kosttillskott med lugnande och smärtstillande verkan. I oljan finns mycket små mängder av substansen THC – och det är den som klassas som narkotika.

– Det är ungefär som att säga att svenska bönder får fortsätta odla hampa – men vi får inte pressa blommorna till en olja.

Han liknar det vid en situation där det är lagligt att odla morötter, men olagligt att göra morotsjuice.

– Det är ungefär på den nivån det här ligger, säger David Appelgren.

”Man kan inte stoppa CBD-oljan”

Idag finns det cirka 300 000 konsumenter i landet som använder sig av CBD-olja. Och David Appelgren tror inte man kan stoppa den här produkten.

 – Istället öppnar man upp för en svart marknad och tappar både kontroll och skatteintäkter, säger David Appelgren, ordförande i Svenska Hampaförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet