Överstelöjtnant Fredrik Petersson, chef för flygunderhåll på Helikopterflottiljen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Fredrik Petersson, chef för flygunderhåll på Helikopterflottiljen, berättar om bristen på flygtekniker och vilka konsekvenser det får. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Stort behov av flygtekniker i Försvarsmakten – bristen begränsar flygförmågan

Uppdaterad
Publicerad

För den som väljer en karriär som flygtekniker så finns det gott om jobb, framförallt inom Försvarsmakten. Bristen på just den kompetensen har varit ett problem under många år för Helikopterflottiljen som har baser i Linköping, Luleå och Ronneby.

Försvarsmaktens problem med att det saknas flygtekniker har varit känt sedan länge.

– I början av 2000-talet kan man säga att det blev tydligt, säger överstelöjtnant Fredrik Petersson, chef för Helikopterflottiljens flygunderhåll.

Utbildningarna till flygtekniker har, sett över tid, haft ett vikande antal sökande och konkurrensen om personal med kvalificerad teknisk kompetens har blivit tuffare. Andra branscher lyckas locka med bekvämare arbetstider och en högre lönenivå än vad försvarsmakten kan erbjuda.

Färre timmar i luften

Hur påverkar då flygteknikerbristen den militära förmågan?

– Jag kan inte gå in på detaljer, för då kommer vi in på sekretessfrågor. Men det har en påverkan. Det blir en brist i hur mycket flygtid vi kan producera, säger Fredrik Petersson.

Konsekvensen blir att Försvarsmakten inte kan använda sina helikoptrar och flygplan för till exempel utbildning, övning och insats i den utsträckning man skulle vilja.

Se och hör mer i videoinslaget här ovanför.

Helikopterflottiljen

Bildades 1998 av Arméns, Flygvapnets och Marinens helikopterresurser och leds av Flygvapnet.

Finns på tre orter:

  • Linköping (Malmens flygplats), bas för flottiljens högkvarter, samt Andra helikopterskvadron (2.hkpskv) och Särskilda helikoptergruppen (SHG).
  • Ronneby (Kallinge), bas för sjöoperativa Tredje helikopterskvadron (3.hkpskv).
  • Luleå (Kallax), bas för Första helikopterskvadron (1.hkpskv).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.