Branschen skriker efter flygtekniker – nu ökar intresset bland de unga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Engla Svensson och Sumaiyyah Ahmed utbildar sig till flygtekniker i Ljungbyhed – ett yrke som branschen har brist på. Foto: Linda Ekström

Engla och Sumaiyyah vill bli flygtekniker – lockar många unga

Uppdaterad
Publicerad

En stor kull flygtekniker går snart i pension och behöver ersättas. Samtidigt råder det redan stor brist på flygtekniker. Men nu ökar antalet unga som vill utbilda sig – bland annat i skånska Ljungbyhed utanför Klippan.

Sumaiyyah Ahmed utbildar sig till flygtekniker på högskolan i Ljungbyhed och vägg i vägg finns gymnasieskolan där Engla Svensson går på programmet för flygmekaniker.

Ett av deras klassrum består av olika sorters flygplan som står i stora hangarer. Här finns både militära plan och regeringens och kungahusets gamla specialplan, som ersattes av ett nytt för några år sedan.

Sumaiyyah och Engla behöver inte vara rädda för att bli arbetslösa när de är färdiga med sin utbildning. Mer än en tredjedel av dagens flygplanstekniker och flygmekaniker går i pension de närmaste tio åren och kommer att behöva ersättas. Redan nu skriker flygbranschen efter utbildade tekniker, då det råder en stor brist på arbetskraft.

Flygsäkerheten kan hotas

TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, har gjort en enkät bland licensierade verkstäder som sköter tekniskt underhåll på flygplan och helikoptrar. Nästan nio av tio svarade att de behöver rekrytera både flygmekaniker och flygtekniker.

– Flygsäkerheten kan hotas i framtiden om inte fler utbildas. Det handlar inte bara om vanliga passagerarplan, det är också räddningsflyg, ambulansflyg, fraktplan och inte minst militärt flyg, säger Åsa Backman, projektledare på TYA.

Utan tekniker blir planen helt enkelt stående på marken.

Fler vill utbildas

Men nu ökar intresset för utbildningen. Det berättar Jörgen Andersson, rektor för den flygtekniska utbildningen i Ljungbyhed, en av de sju platser i Sverige som erbjuder utbildning av flygtekniker och flygmekaniker.

– Det är inte så svårt att locka elever. De som är intresserade av teknik kommer gärna hit, säger han.

Följ med till Ljungbyhed och träffa eleverna och rektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.