Granbarkborre. Foto: Jessica Gow/TT

Striden mot granbarkborren: ”En kamp mot klockan”

Publicerad

Under 2020 har Länsstyrelsen Östergötland genomfört åtgärder mot granbarkborren i 36 av länets naturreservat. De har satt ut fällor, barkat och avverkat. Insatserna har kostat 650 000 kronor.

– Att bekämpa granbarkborren är svårt, men vi gör så gott vi kan för att dämpa skadeverkningarna. I områden som vi bedömt som särskilt prioriterade har vi valt att söka dispens för att få göra åtgärder som inte är tillåtet enligt naturreservatets föreskrifter, säger Ulrica Swärd, chef på enheten för naturskötsel på länsstyrelsen.

Granbarkborren har utgjort ett problem i skogarna de tre senaste åren. Problemen förvärrades den varma och torra sommaren 2018.

– Vårt mål är att försöka rädda ovärderliga naturvärden i sällsynta granskogar, men det är en kamp mot klockan att lyckas utföra åtgärderna under det korta tidsfönster på 7–8 veckor då åtgärderna ger effekt, säger Sara Strandberg, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

Granbarkborrarnas kärleksliv kan beskådas i videon nedan:

Information om granbarkborren

Det är gran som gäller, andra trädslag är ointressanta för granbarkborren.

Ett vanligt missförstånd är att granbarkborren lever i död ved. Sanningen är att granbarkborren bara är intresserad av färskt trä, antingen nyfallna granar eller levande stående granar. Granbarkborren är ute efter den färska innerbarken som finns bakom den grövre yttre barken.

Att plocka bort död ved från skogarna kan förvärra situationen eftersom den döda veden är viktig för granbarkborrens naturliga fiender.

Att hugga bort angripna granar under vintern har liten effekt eftersom merparten av granbarkborrarna övervintrar i marken. Istället är risken stor att det är granbarkborrens naturliga fiender man tar bort, eftersom dessa till stor del finns kvar under barken.

Granbarkborren dras till doften av kåda och skadad gran, därför kan avverkningar locka till sig granbarkborrar.

Efter en huggning kommer de granar som står kvar i kanten att få mer sol och vind på sig. Denna exponering kan göra granarna mer stressade och mer mottagliga för angrepp.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.