Sjöräddningssällskapet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På ideell basis jobbar Henrik Elsehamn på Sjöräddningssällskapet. SVT fick följa med på en tur för att höra mer om hur de jobbar, med fokus på SUP-brädor. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

SUP-ärenden allt vanligare – Sjöräddningen: Tänk på detta

Publicerad

Mellan 2018 och 2023 har ärenden med SUP ökat kontinuerligt. Det visar en rapport från Sjöfartsverket. Hur ofta träffar sjöräddningen på SUP-brädor ute i vattnet? Vad ska man tänka på som SUP-åkare? Hör från de som räddar liv till sjöss.

För tre veckor sedan kom ett larm om två personer som hade försvunnit när de var på en SUP-tur ute i Stora Rängen. Personerna hittades kort efter men slarvar man med säkerhet kan det gå illa, menar Sjöräddningen i Östergötland.

– Det händer titt som tätt varje säsong att vi hittar SUP-brädor som driver utan paddlare. Och då måste vi undersöka om det är någon som är i fara, säger Henrik Elsehamn, på Sjöräddningssällskapet.

Hur jobbar Sjöräddningen med den här typen av ärenden? Vad ska man tänka på som SUP-paddlare? Allt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.