Marija Aurell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig modig för att det är en utmaning att hålla balansen. Jag måste vara fokuserad hela tiden för att inte trilla”, säger Marija Aurell om sitt SUP-intresse. Foto: Hadeel Ibrahim

SUP-paddlaren Marija: ”En enorm frihetskänsla”

Publicerad

Att suppa, det vill säga åka med en SUP-bräda, har blivit allt mer populärt efter pandemin – inte minst bland kvinnor. Motalabon Marija Aurell är en av dem som anammat trenden.

Hör henne prata mer om att suppa och se henne paddla på Vättern i videon ovan.

– Jag tycker att det är en enorm frihetskänsla att komma ut på vattnet. Att byta ut det fasta underlaget som vi brukar vara på mot vatten. Jag känner att jag kan ta mig till andra platser som inte alla har tillgång till.

Marija hade sett en del om att suppa, men hon var väldigt osäker i början.

– Man tänker att man har dålig balans och kommer att trilla i. Men jag ville prova för att utmana mig själv.

Och för tre år sedan satsade hon på sin första SUP-bräda.

Inte alltid själv

39-åriga Marija kör mycket själv, men trebarnsmamman tycker att det passar lika bra att paddla tillsammans med barnen.

– Senast igår hade jag med mig barnen för att upptäcka ett nytt ställe. Vi hade fika och badkläder. Det handlar då inte så mycket om att paddla långt, utan mer om att komma ut på vattnet och kliva i land på klippor.

Tänker du något kring säkerhet?

– Jag är noga med att skicka min position till någon i familjen. Klär mig synligt. Har mobilen med mig. Håller mig nära platser där det finns människor. Men rädslan får inte ta över.

Fortsatt stort intresse för SUP

När teknologin som gjorde SUP-brädor kompakta och mobila kom började intresset öka, menar Joakim Larsson som under många år har jobbat inom vattensportbranschen.

– Men under pandemin exploderade det och försäljningen ökade enormt.

Varför är det populärt bland kvinnor?

– Från min erfarenhet är kvinnor mer benägna att testa på nya tillgängliga grejer och SUP är en sådan. Kvinnor har varit drivande för att det är familjeaktivitet.

Sjöräddningssällskapet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT fick följa med Sjöräddningssällskapet på en tur för att höra mer om hur de jobbar – med fokus på SUP-brädor. I klippet får du veta vad du som SUP-paddlare bör tänka på. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.