Till vänster en hand som håller upp en medalj, till höger SVT:s reporter intervjuar Tulle, en av Ukrainas frivilliga soldater på det digitala slagfältet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Tulle” berätta om hur det hemliga nätverket bakom nyhetssajten Inform Napalm fungerar och den ukrainska kampen på webben mot angriparen Ryssland. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Svenske ”Tulle” kämpar för Ukraina i informationskriget

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina måste försvara sig på många fronter mot angriparen Ryssland. På webben pågår ett informationskrig där fakta står mot propaganda.

En av Ukrainas frivilliga soldater på det digitala slagfältet är svenske “Tulle” som är en del av det hemliga nätverket bakom nyhetssajten Inform Napalm.

“Tulle” flyttade till Ukraina 1993 och har en fast adress där, men bor och arbetar i dag i Sverige. Han har också en bakgrund som gjort att han behärskar flera språk, vilket är en fördel i arbetet med Inform Napalm.

– Jag är ansvarig för det nordiska segmentet.

Kriget i Ukraina

Främst använder man sig av öppna informationskällor på webben som nyhetssajter och sociala medier.

Men Inform Napalm har också kontakt med till exempel personer på båda sidor om fronten, inne i Ryssland och flera hackargrupper.

Hur viktiga är hackarna?

– Mycket viktiga. Jag har tittat på material från Kreml som är hackat.

Har fått medalj

”Tulle” jobbade under flera år för en myndighet i Ukraina och han har fått medalj för sin frivilliga insats under kriget. Det han gör för Ukraina i Sverige är inte helt oproblematisk utifrån ett juridiskt perspektiv.

Hur pass mycket jobbar ni med säkerhetstjänsten?

– Så mycket att det fungerar. Vi samarbetar. Speciellt med den militära underrättelsetjänsten.

Om det också innebär att Inform Napalm skickar information till Ukraina om ryska aktiviteter i Sverige vill ”Tulle” inte svara på.

– Jag får inte syssla med såna saker, så jag kan inte svara på frågan.

Inform Napalm

  • Inform Napalm startades 2014 när Ryssland annekterade Krim-halvön och kriget startade i Donbass-regionen i östra Ukraina.
  • Sajtens nyheter publiceras på 31 språk.
  • Nätverkets medlemmar är spridda över hela världen och känner inte till varandras verkliga identiteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet