Kenneth Edström arbetar på Norrköpings kommun som bostadssamordnare. Han arbetar med de som har svårt att komma in på bostadsmarknaden, de med dålig ekonomi, de som har ekonomiskt stöd från samhället och unga som ska flytta hemifrån för första gången.
Gatorna Plåtslagaregatan och Grundläggaregatan i Hageby är ett välbekant område för Kenneth Edström. För tredje året i rad ökar antalet vuxna, men lägenheterna har inte blivit större eller fler. Folk bor mer trångt helt enkelt.
Runt 1000 lägenheter byggs nu
Samtidigt byggs det nya bostäder i mer centrala delar av Norrköping, vid Nya Parken, i Kneippen, i Industrilandskapet och på Ljurafältet. En teori som många talar om är att det uppstår en så kallad ”flyttkedja”.
När någon flyttar in i en dyr nyproducerad lägenhet så blir ett annat boende ledigt, den som flyttar till den lediga lägenheten lämnar i sin tur ytterligare en lägenhet där någon kan flytta in. Tanken är att det ska bli som ett dominospel och att många hushåll ska kunna uppgradera sitt boende. Kenneth Edström, bostadssamordnaren, tror inte på den här effekten.
Inflyttande tar de nybyggda lägenheterna
– Vi har idag en väldigt stor inflyttning till Norrköping, och där finns naturligtvis en del kapitalstarka hushåll som kommer att suga upp det mesta av de nyproducerade lägenheterna, säger Edström.
Han tror också att det tar lång tid för en ”flyttkedja” att ge effekt. En lösning kan vara att bygga på ett annat sätt.
– Jag tror det är viktigt att man skiljer på just efterfrågan och behov. Det vi bygger idag handlar mer om efterfrågan, att man har köpstarka hushåll som vill göra boendekarriär. Jag skulle vilja att man bygger både sådana lägenheter som man gör idag, men också spränger in annan bebyggelse där även låginkomsttagare kan bo, fortsätter Edström.