– Många vill inte prata om det här och är rädda för att anmäla, säger Mats Andersson, ombudsman Transportarbetareförbundet.
Polisen är väl medveten om problematiken med att kriminella tar taxi till brottsplatserna. I ett mejl till SVT Öst skriver polisen:
”Vi har stor förståelse för att det skapar en otrygg arbetsmiljö och utgör säkerhetsrisker för chaufförerna. Taxibranschen tillsammans med andra aktörer inom transportsektorn är viktiga för oss inom polisen och flera gånger har deras observationer och tips hjälpt oss att förhindra grova brott och räddat liv.”
Taxichauffören vittnade i rätten
Vid mordet på 16-åringen i Navestad tog den misstänkte mördaren taxi från Smedby till brottsplatsen. Därefter ska mordet ha genomförts och den misstänkte gärningsmannen återkom till taxin, som sedan körde honom tillbaka.
I rätten har taxichauffören vittnat om att han kört en kund den berörda sträckan, tur och retur med cirka fem minuters väntan, medan mordet ska ha genomförts. Chauffören har också sagt att han inte märkt något ovanligt hos kunden.
Enligt en granskning som P4 gjorde i fjol var taxiresor viktiga vid fler än hälften av dödsskjutningarna i stora, svenska städer 2023. I Malmö har taxi varit populärt bland kriminella eftersom många bilar inte har kamera där.