En person står bland solpaneler på en stor solenergianläggning, omgiven av gröna områden och träd i bakgrunden. Panelerna sträcker sig över ett vidsträckt fält under en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Sääf på Tekniska verken ger en rundtur på den allra senaste solcellsparken utanför Mantorp. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Tekniska verken i Linköping satsar på mindre solcellsparker

Uppdaterad
Publicerad

Solel på bekostnad av livsmedel? Nej än så länge finns det gott om annan lämplig mark, menar Tekniska verken i Linköping som har femton nya solcellsparker på gång.

I den senaste av deras parker får vi se det allra nyaste – paneler sluttande åt två håll som långa rader hustak.

– Vi fångar morgon- och kvällssolen på effektivaste sättet, säger Johan Sääf, projektutvecklare för Vind och Sol på Tekniska verken i Linköping.

Istället för att panelerna är riktade åt söder som de brukar, lutar de här åt öster och väster.

– Så vi producerar el när förbrukningen i landet är som störst och elen som dyrast.

Solparken på fem hektar, norr om Mantorp på Skrivargårdens lantbruk utanför Normlösa, är just den storleken Tekniska verken nu satsar på. Inom fyra eller fem år ska de ha 20 stycken parker i den storleken färdiga. Hittills har de två.

Utredning snart igång

Jordbruksverket ska utreda om skyddet av jordbruksmark behöver stärkas. De ska också undersöka om jordbruksstödet från EU kan användas för att främja att jordbruksmark används till livsmedelsproduktion, eller om jordbruksmark genom EU-stödet kan stärka biologiska mångfald i samband med att marken används för solelproduktion. Detta är ett uppdrag de fått av regeringen med tanke på en ökad livsmedelsberedskap.

– Tillståndet för Skrivargården gick på två år, rekordfart i dessa sammanhang, säger Johan Sääf.

Får ska beta marken

De långa ”taken” i solcellsparken ger skydd åt får som kommer att beta marken och stängslet gör att det även blir rovdjurssäkert. Ängsblommor har såtts in för fjärilar och andra insekter.

– Vi har förberedelser för ytterligare femton parker på gång, där vi redan hittat lämpliga platser och samtalar med markägare, innan vi kan ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Tekniska verkens elproduktion

Utifrån att 2025 blir ett normalår beräknar Tekniska verken sin elproduktion så här:

Vattenkraft ca 300 GWh/år

Kraftvärme ca 350 GWh/år

Vindkraft ca 540 GWh/år (här har TvAB andra delägare, Av detta äger de själv 370 GWh/år)

Solkraft ca 15 GWh/år (Baserat på parker som är uppe eller snart är uppe)

Källa: Henrik Valent, affärsenhetschef för vind och Sol, Tekniska verken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.