Till vänster syns en torsk under ytan. Till höger syns två personer med en stor balja vid en strand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torskarna blir lite förvirrade till en början, men simmar sedan iväg från baljan. Se mer i videon. Foto: Patrik Widegren/SVT

Torskprojekt avslutas på Gotland – se när de sista bjässarna släpps ut i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2021 har Gotland varit bas för ett forskningsprojekt där man kläckt torsklarver i fångenskap för att sedan sätta ut dem i Östersjön. Nu kommer projektet att avslutas på Gotland. SVT var med när de sista föräldrafiskarna fick komma tillbaka till havet.

Som ett led i projektet ReCod, som drivs av stiftelsen BalticWaters, har miljontals torsklarver satts ut på olika ställen i Östersjön.

Föräldrafiskarna har bott i stora tankar vid Uppsala Universitets fiskforskningsstation i Ar i Fleringe på norra Gotland. Där har de vuxit sig riktigt stora.

När de nu släpps tillbaka i havet hoppas projektledare Johanna Fröjd att de kommer överleva och fortplanta sig i det vilda. Torskarna är märkta, och om någon skulle råka fånga en av dessa torskar så vill hon gärna att man hör av sig.

I reportaget ovan får du följa med och se när de stora torskarna ger sig ut i havet.

en liten torsk släpps ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektet har visat att det är stor skillnad i storlek mellan de vilda och ”tama” torskarna. Se SVT:s tidigare rapportering om projektet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.