Den ena har döpts till bungerönn, eller på latin Sorbus faohraei, och hittades på Bungenäset på öns norra del. Den andra kallas garderönn, på latin Sorbus atrata, och hittades på sydöstra Gotland.
Det rör sig om kloner som har samma föräldrar, rönn och finnoxel.
– De är kopior av den första hybriden och ärver trädets utseende. Man kan säga att avkommorna är kloner, säger Mikael Hedrén, professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet.
Förökar sig asexuellt
Vanligtvis har inte hybrider mellan rönn och finnoxel möjlighet till fortplantning. Vid sällsynta tillfällen har de dock kunnat föröka sig på asexuell väg. Detta har lett till hela populationer av speciella trädformer på några platser på Gotland.
Mikael Hedrén menar att de gotländska alvarområdena är som evolutionens barnkammare.
– Vi kan nog räkna med att det uppkommer ytterligare arter i framtiden genom hybridbildning. Om vi vill att naturen ska kunna utvecklas på egen hand i framtiden så måste alvarmarkerna få ett starkare skydd mot exploatering.
Studien har gjort av ovan nämnda professor, Joel Levin från Lunds botaniska trädgård samt två brittiska forskare. Hybrider av den här typen har också funnits på Åland och andra platser kring Östersjön.