En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en kontorsmiljö med lådor i bakgrunden. Den högra sektionen visar en färgglad leksaksrafran, designad som en rymdfarkost, med flera knappar av olika färger och en genomskinlig kupol högst upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ufo-arkivet i Norrköping är världens största. Se mer från arkivet i videon och hör ordförande Clas Svahn berätta om ufo-kursen. Foto: Elliot Claesson/SVT

Ufo-experten om nya kursen: ”Jättekul”

Publicerad

I vår startar Linköpings universitet för första gången en ufo-kurs. I kursen ingår studiebesök på Archives for the unexplained (AFU) i Norrköping.

– Så kul att ett universitet som ligger granne med AFU väljer att satsa på en ufo-kurs, säger Clas Svahn, ordförande för AFU och UFO-Sverige.

Den nya onlinekursen på Linköpings universitet kommer att ta ufo-frågan på allvar och även ha ett källkritiskt perspektiv. För det är inte helt enkelt att veta vilka videor och dokument som faktiskt är sanna.

– Jag brinner för att göra ordentliga undersökningar och få riktiga svar, säger Clas Svahn.

Ufo-kurs

Världens största ufo-arkiv

Rymdorganisationen Nasa har tillsatt en ufo-grupp och även den amerikanska kongressen har diskuterat frågan om ufo. Det som tidigare sågs som science fiction är nu ett hett ämne i medier och för länder.

I Norrköping finns världens största ufo-arkiv. Böcker, tidskrifter och samlarfigurer fyller flera källarutrymmen i stadsdelen Ljura. Arkivet beställer in material från olika organisationer världen över.

– Vi hade egentligen behövt ännu fler lokaler. Drömmen hade varit att ha allting på en och samma plats, säger Clas Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ufo-kurs

Mer i ämnet