– Vi gör väldigt mycket för att stoppa den grova brottsligheten men Sverige har under 10-15 år misslyckats med det förebyggande arbetet, sa Ulf Kristersson vid besöket.
Linköping ingår i det treåriga projektet Rätt kurva som ska motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet. Metoden bygger på att först identifiera individer, redan i sexårsåldern, som löper en hög risk att hamna på en kriminell bana. Därefter erbjuds riktade insatser.
– Det krävs ett samarbete mellan socialtjänst och polis. Det är därför vi tar bort sekretessen mellan dessa två så man gemensamt kan komma fram till vad den unga håller på med, sa Ulf Kristersson.
Systematik och långsiktighet
Men socialtjänsten i Linköping har under en tid haft hög omsättning på personal, vilket SVT Nyheter berättade om igår. Nu arbetar man för att behålla de anställda, som enligt statsminister har en nyckelroll.
– Alla vi som arbetat inom socialtjänsten vet att det är ett av landets viktigaste men också tuffaste jobb. Jag tror att många blir frustrerade över dessa ständiga, kortsiktiga projekt. Ju mer systematik och långsiktighet man kan ha desto fler tror jag kommer att trivas och vilja stanna kvar.
Det huvudsakliga stödet utförs av socialarbetare som rekryterats särskilt för Rätt kurva. De kommer att arbeta intensivt och nära familjen med barnet i fokus.
Hittills har fem ungdomar skrivits in i projektet.