Kvinna som döms för mordförsök och hennes försvarsadvokat Viktor Banke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten Viktor Banke företräder 20-åriga kvinnan. Se och hör mer i klippet om vad han tycker om domen. Foto: Polisens förundersökning/pressbild

Ung kvinna döms till 12 års fängelse för mordförsök i gängmiljö – frias för mord

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna från Gävle frias för ett uppmärksammat mord på en 17-åring kille i Norrköping som sköts till döds i december förra året. Kvinnan döms däremot till 12 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott för en skjutning mot en lägenhet i Norrköping som skedde i november samma år.

Den 20 december i fjol stämde den 20-åriga kvinnan träff med pojken i Norrköping för att köpa hörlurar. Istället sköt hon ihjäl honom, enligt åtalet. Detta har kvinnan nekat till och nu frias hon alltså i tingsrätten, som i sin bedömning av åtalet skriver att kvinnan inte ska dömas för mord, då det inte är ställt utom rimligt tvivel att hon ska ha skjutit 17-åringen.

Kvinnans försvarsadvokat säger till SVT Nyheter Öst att han är positiv till att kvinnan frias för mordet.

Våldsvågen i Norrköping

– Jag tycker att det är en välskriven dom. Jag delar dock inte samtliga slutsatser som tingsrätten har kommit fram till men i huvudsak en välmotiverad dom, säger Viktor Banke, försvarsadvokat.

Pojken fanns med på Hageby/Navestad-nätverkets så kallade ”ovännerlistan” med personer som skulle dödas.

Vittnen saknas – frias för mord

Tingsrätten anser inte att det är utrett att det är hon som har skjutit mannen eller att hon har förstått att någon annan skulle skjuta mannen. Avgörande för tingsrättens bedömning har varit att det inte finns något vittne som har sett henne skjuta och att det inte heller finns någon teknisk bevisning som binder henne till mordet.

Sköt mot lägenhet

Kvinnan döms för försök till mord och grovt vapenbrott för att den 15 november ha skjutit mot en lägenhet, där åtta personer befann sig. Måltavlan ska ha varit en 19-åring.

Tingsrätten kommer fram till att kvinnan har skjutit genom lägenhetsdörren, vilket hon även erkänt. Även en 24-årig man döms till 14 års fängelse för flera brott, bland annat försök till mord då han ska ha planerat skjutningen mot lägenheten.

Första kvinnan som åtalats för gängmord

Den 20-åriga kvinnan åtalades för mordförsök, grovt vapenbrott och mord och är den första kvinna som åtalats som skytt för ett gängmord – vilket hon nu friats för. Hon är sedan tidigare ostraffad.

SVT Nyheter Öst har sökt åklagare Anna Hjort samt förundersökningsledare Jan Staaf för en kommentar utan resultat.

Jenny  Yourstone, kriminaltekniker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Yourstone, doktor i psykologi på Södertörns högskola, berätta vad som sticker ut med domen. Foto: Privat/Oscar Olsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet