Unga fältare i Linköping: ”Vi kan hjälpa ungdomar att få sin röst hörd”

Publicerad

Det är fredagskväll i Linköping. Abdinasir och Jonathan kliver ur fältarnas minibuss och hamnar mitt på Ågatan bland kroggästerna. De jobbar som ”polare”, Linköpings ungdomsfältare.

– Vi kan hjälpa till att lyfta ungdomars röster och se till att saker blir verklighet. Även små saker räknas, säger Jonathan.

De kallas Polare. Det är Linköpings ungdomsfältare. De är mellan 17 och 19 år och anställs under ett eller två år för att jobba några helgkvällar i månaden.

– De följer med våra fältsekreterare ut på fältet. Vi ser en stor skillnad. De får mycket lättare kontakt med dem som är 12-14 år, säger Lisa Fröberg-Karlsson, gruppchef för Områdesteamet där fältarna ingår.

Linköping

”Hjälper oss att skapa relation”

Ungdomarna får en anställning med lön, erfarenhet och utbildning och också en referens när de söker andra jobb.

– I dagsläget jobbar fyra polare per fredag- och lördagkväll, säger Lisa Fröberg-Karlsson.

Nytt sätt att jobba

Det här är ett nytt sätt att jobba och hittills är det bara ett fåtal kommuner i Sverige som använder den här metoden.

– Intresset har vuxit väldigt mycket i år. I höstas hade vi 23 ansökningar och det blev 15 polare. Inför höstens rekrytering har vi fått över 75 ansökningar. Så vi har verkligen nått ut mer, säger Lisa-Fröberg-Karlsson.

I videon berättar fyra av polarna om arbetet – och hur de gör för att hjälpa ungdomar att förverkliga saker de vill förändra.

”Vi kan göra så att saker unga vill blir verklighet. Vi är genvägen liksom.” Onel Adnan Poles och Sarkis Kouroumlian jobbar som ungdomsfältare i Linköping. De kallas ”Polarna”. I videon får du följa med dem under en fredagskväll. Foto: Tina Enström, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet