– Vi vill se interaktionen med hur det rör sig inne i ambulansen. Vi har ju både vårdarens perspektiv med säkerheten och kunna sitta bältad när den gör sitt arbete, kontra patientens behov med att få den vård den behöver. säger Erik Prytz, forskare på Linköpings universitet.
Följ med i klippet ovan på en åktur i VTI:s ambulanssimulator.
”Det svänger och kränger”
När den stora rörelseplattformen drar igång märks det tydligt inne i kabinen hur föraren manövrerar fordonet och det svänger och kränger rejält.
– Vi kan få med realistiska saker från verkligheten som ojämna vägbanor, halka, gupp och oförutsedda händelser som ett djur som hoppar upp på vägen, säger Björn Lidestam, senior forskare på VTI.
Forskning och utbildning
Förutom att stödja ny forskning inom området kan simulatorn användas för att förbättra den svenska ambulanssjukvården.
– Vi skulle kunna studera och ta fram nya riktlinjer på vilken typ av vård som bör, ska och kan ges under en transport i ambulans. Andra områden är designen på framtida ambulanser för att det ska bli säkrare och så förstås utbildning, säger Erik Prytz.
– Är man en ny aspirant som kommer ut och jobbar för första gången på egen hand – känner den sig säkrare om hen har fått träna i simulatorn? Det är bara ett exempel som vi definitivt hoppas kunna hjälpa till med, säger Björn Lidestam.