Polisinsats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera poliser var under onsdagen på plats vid skolan. Foto: SVT

Stor polisinsats i Skärblacka – elever inrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick på onsdagsmorgonen larm om en hotfull elev på en skola i Skärblacka, utanför Norrköping. Elever på skolan inrymdes i klassrummen. En stor polisinsats pågick men avslutades vid halv elva-tiden.

SVT Nyheter Öst fick tidigt uppgifter om att flera poliser befann sig vid skolan där det fanns uppgifter om att en person ska ha haft med sig ett vapenliknande föremål till skolan.

Olaga hot

Polisen bekräftade vid halv tio-tiden på sin sajt att de fått larm om en hotfull elev. När första patrullen kom till platsen strax efter kl. 9, lokaliserades pojken som är i 15-årsåldern.

Lokalerna har därefter sökts igenom och polisen upprättade inledningsvis en anmälan om brott mot knivlagen. Vid 10-tiden uppgav polisen att rättsläget är olaga hot, inget brott mot knivlagen kan styrkas i nuläget. Ingen person är delgiven misstanke om brott.

Polisen sökte med hund

– Eleverna hålls kvar i klassrummen medan saksök med hund pågår, säger Mats Pettersson, presstalesperson vid polisen.

Han tillägger att eleverna hålls kvar för att förenkla sökarbetet och det handlar inte om att läget bedöms vara farligt.

– Vi har sökt färdigt inne i skolan och vi har inte hittat någonting. Vi fortsätter nu sök i terrängen, säger Mats Pettersson.

Vid halv elva-tiden var polisen klar på platsen utan att ha påträffat något under saksöket. En patrull stannar emellertid kvar vid skolan för ett trygghetsskapande arbete.

Stöd för elever och personal

Carita Johansson är rektor på skolan och hon berättar att imorgon kommer det inte bli en vanlig skoldag för eleverna.

– Vi har aktiverat vår krisgrupp och elevhälsan för de som behöver stöd, säger hon.

– Vi är alla trötta och tagna av situationens allvar men också glada över att våra rutiner fungerade väl idag, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.