Utgrävningarna och undersökningarna genomfördes under år 2020 och 2021. Foto: Emma Karlsson/Östergötlands museum

Förvånande upptäckter vid avrättningsplatsen i Skänninge

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arkeologer från Östergötlands museum undersökt och sammanfattat sina upptäckter från utgrävningen av den medeltida avrättningsplatsen i Skänninge.

I en ny rapport presenterar museet flera förvånande detaljer om den mytomspunna platsen.

Arkeologerna har nämligen kommit fram till att platsen har använts som begravningsplats för avrättade under hela 600 år, från 1 000-talet och framåt. Trots att Skänninges ”storhetstid” var under 1 200 och 1 300-talet.

Gravplatserna var också utspridda i ett större område och de avrättade ska ha varit unga personer, i genomsnitt 25 till 35-år gamla.

Men avrättningsmetoderna varierade. Vanligast var avrättning genom halshuggning eller hängning. Andra metoder som förekommer i skriftliga källor är stegling, bränning på bål och levande begravning.

Men vilken metod som användes berodde på vilket brott personen begått. Till exempel så hängdes manliga tjuvar medans kvinnliga begravdes levande.

Galgbacken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst var på plats när arkeologerna jobbade med utgrävningarna. Se mer i klippet. Foto: SVT/Östergötlands museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.