Ett medborgarförslag som kultur- och fritidsnämnden behandlar under tisdagens möte föreslår till exempel Folkparken, en mer lättillgänglig plats.
– Där skulle man kunna sätta upp väggar av trä. Då blir de enklare att ta bort om det skulle bli för stökigt, säger Johnny Andersson, graffitimålare på fritiden och medlem i Graffitifrämjandet.
Men den idén kommer inte att få politikernas gillande. De kommer med all sannolikhet bifalla tjänstemännens förslag som går ut på att graffitiväggen blir kvar i hamnen och som man skriver: ”är tillgängliga för allmänheten framöver”.
Ingen politisk oenighet
Klart är att dock att det inte verkar finnas någon direkt politisk oenighet kring att Norrköping ska ha en laglig vägg där graffitimålare kan uttrycka sig. Men frågan är var den ska placeras när bostäderna i Inre Hamnen står klara?
– Ambitionen är att graffitiväggarna ska finnas kvar. Det finns en lång bra historia av lagliga väggar i Norrköping, säger Mattias Åkeson, intendent med ansvar för offentlig konst på Norrköpings konstmuseum.
– Vi har planer på en form av graffitimöjlighet i det stora fina kajstråket som kommer att skapas. En slags graffitivägg ur markbeläggningen, säger Elisabet Manfred, landskapsarkitekt på Norrköpings kommun.
Rapporter om skadegörelse
Även om politikerna är eniga om att graffitiväggen ska få leva kvar, så finns det bland allmänheten flera som starkt ogillar graffitiväggen och menar att närområdet drabbas av klotter och skadegörelse på grund av den. Klottersaneringen kostar kommunen och fastighetsägarna miljoner årligen.
– Det är jättesvårt att ge ett enkelt och bra svar på det, det är en väldigt komplex fråga, säger Mattias Åkeson.
Men att graffitin har en betydelse för staden som konstform råder det ingen tvekan om:
– Graffitin har sin plats i Norrköping, med tanke på den historia vi har. Ett viktigt och bra uttryck som ska synas.