I Linköping ser man tillexempel positivt på privata inslag i välfärden medan man i Boxholm säger blankt nej.
Det lilla brukssamhället Boxholm har styrts av socialdemokraterna under väldigt lång tid. Här sköts allt i kommunal regi, skola, äldreomsorg, barnomsorg och social omsorg.
Vi åkte hem till Åke Eriksson, 92 år, som bor i en servicelägenhet i anknytning till kommunens enda äldreboende i Boxholm.
– Jag får den hjälp jag behöver, svarar Åke Eriksson på vår fråga hur hans hemtjänst fungerar. Säger jag till, kommer de.
När vi undrar om han tycker att äldreomsorgen är bra i kommunen varar han nja, men ganska bra i alla fall. Vi vänder oss till socialutskottets ordförande Ann-Marie Flink som säger att det funnits en trygghet i att kommunen sköter allt i egen regi.
– Vi har gjort olika enkäter och fått pris för landets bästa äldreomsorg och det vill vi inte ändra på, säger Ann-Marie Flink(S). En del anser att vi är gammaldags och det kanske vi är.
Vill ha privat
Så resonerar inte socialdemokraterna i Linköping. Kommunen är idag en av landets mest privatiserade, bland annat är 80 procent av äldreboendena i privat regi. Det vill socialdemokraterna ändra på om de vinner valet. Men det innebär inte att de privata inslagen försvinner.
– Minst 50 procent ska drivas i kommunal regi, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Micko, men det finns också behov av olika profiler och olika innehåll och kommunen kanske inte alltid är bäst på allt, så det kan vara bra om man hittar den här mångfalden.
– Vi kommer att behöva flera olika sätt att lösa framtidens välfärd, fortsätter Lena Micko(S).
Välfärdens styrning har varit en svår nöt för socialdemokraterna att knäcka, vilket gör att partiet vill olika i olika kommuner.
– Nationellt är vi splittrade, säger Ann-Marie Flink (S) i Boxholm.
– Du kan inte jämföra så där. Det kommer alltid att vara skillnader mellan kommuner, säger Lena Micko (S) i Linköping.
Gräsrötter tycker annorlunda
Men i Linköping är inte alla socialdemokrater överens om hur välfärden ska styras. Bland många på gräsrotsnivå vill man se att upphandlingar och privata vårdbolag försvinner helt. Vi träffade två socialdemokrater på gräsrotsnivå, som bägge arbetat länge inom äldreomsorgen.
– Jag har inte träffat någon som ropat halleluja till privatisering och upphandling överhuvudtaget, säger Anna-Karin Peniou, undersköterska i äldreomsorgen och som tidigare suttit i kulturnämnden för socialdemokraterna.
– Inte jag heller, säger Kerstin Bengtsson, nyligen pensionerad undersköterska och som sitter i valnämnden för socialdemokraterna. Tvärtom har jag fått mycket medhåll för mitt sätt att tänka att upphandling och privatisering inte är bra.
Men socialdemokraterna i stadshuset vill annorlunda om de vinner valet. Det är kommunen som i första hand ska sköta välfärden, men privata inslag kan komplettera. Dels för att en del vill välja privata alternativ, men också för att ha något att jämföra kostnader, kvalité och effektivitet med.
Mer personal
Samtidigt vill socialdemokraterna satsa mer på välfärden och då framför allt på äldreomsorgen som man anser är underfinansierad. Linköping har idag en av de billigaste äldreomsorgerna i landet, eller är en av de kommuner som satsar minst, vilket man föredrar. Mer personal för att höja kvalitén är ett måste, menar socialdemokraterna.
Det är bra, anser också kritiska gräsrötter som pekar på att de gamla själva anser att personalen har för lite tid med dem. De gamla vill dessutom inte välja utförare, utan vilken hjälp man vill ha och när, menar Anna-Karin Peniou.
Där ger äldreforskningen henne rätt. Tid, att samma personal kommer och att få bestämma hjälpen är de tre viktigaste delarna, om de gamla själva får välja, enligt forskningen.
Socialdemokraterna vill också undanta viss verksamhet från upphandling helt.
– Det går inte i Linköping idag att välja ett boende som inte upphandlas, säger Eva Lindh(S) kommunalråd i Linköping. Det tycker vi är fel och det begränsar valfriheten för Linköpingsborna.
I all omsorg ska verksamhet undantas, men inte all. Å andra sidan: betyder det att den som ändå hamnat på ett boende som upphandlas måste flytta om man inte gillar det?
Svår valfrihet
– Det där måste vi sköta på ett bra sätt, säger Eva Lindh(S) så det inte blir till nackdel för de boende. Vi ska ta fram mer konkreta förslag lite närmare valet.
Valfrihet är uppenbarligen inte lätt. När vi frågar vad valfrihet skulle vara till Ann-Marie Flink i Boxholm blir hon först svarslös, men hittar till slut ett svar.
– Det är att få vara med och bestämma vilken hjälp jag vill ha, säger hon. Det är valfrihet. Att inte bli tilltryckt som gammal.
– Jag skulle inte välja privat hemtjänst även om det fanns här, säger Åke Eriksson. Det är en inställning jag har. Annars är jag inte rädd för något nytt, det är inte det, säger han.