Förbundet menar att regionens bemanning är så slimmad att medlemmarna inte kunde omfattas av stridsåtgärder utan att det skulle innebära samhällsfara.
– Detta innebär att delar av konflikträtten är satt ur spel i Östergötland. Och bekräftar bara att vi är så underbemannade att arbetsgivaren vägrar låta oss strejka för att rädda vården, säger Amanda Barkarö, ledamot i styrelsen för Vårdförbundets lokalavdelning i Östergötland.
Färre behandlingar
Region Östergötland har vid flera tillfällen lyft att strejken är samhällsfarlig och kallat till förhandling. Men exakt vilken påverkan konflikten haft så här långt är svårt säga.
Enligt Karl Landergren, medicinskt direktör, har antalet operationer allmänt påverkats negativt, likaså mottagningsbesök. När det gäller primärvården gjordes förra veckan 1000 färre sjukvårdande behandlingar jämför med en normalvecka.
– Det är mycket positivt att vi nu tryggar patientsäkerheten och kan se till att våra patienter får den vård de behöver, säger Karl Landergren.
Återgår till jobbet
Runt 250 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor är uttagna i strejk från och med den 4 respektive 11 juni. De återgår nu i ordinarie arbete från den 20 juni respektive den 24 juni.
– Det här innebär också att vi inte behöver flytta våra medarbetares semestrar på grund av strejken, vilket är mycket positivt, fortsätter Landergren.
Hör Amanda Barkerö och Helene Esping från Vårdförbundet i klippet ovan.