Iakttagelsen gjordes av flera ortsbor och Östrnytts reporter Lovisa Gelin fick också en bild på vargen.
– Jag är absolut säker och flera andra med mig, och man har också kontaktat länsstyrelsen, den är sjukt nära! berättar Lovisa Gelin som just nu fotograferar vargen som fortfarande finns i området.
”Den är sjukt nära!”
– Den sprang precis bredvid bostadshusen här innan den sprang ut på gärdet, det är inte så kul, säger Lovisa – och i nästa stund:
– Nu är den här igen, jag måste sluta! Jag måste fotografera!
Att det verkligen rör sig om en varg är helt klarlagt enligt länsstyrelsens kvalitetssäkrare Lars Larsson som Östnytt pratat med:
Bekräftad varg
– Den här vargen har vi koll på. Den kommer från Kalmar län, alltså söderifrån, upp mot våra trakter och är från en kull där ungarna nu lämnar flocken.
Upptäckten av vargen i Skärkind ska nu dokumenteras på samma sätt som tidigare, med länsstyrelsens fältmän/kvalitetssäkrare som kommer till platsen under dagen.
Inventering
De stora rovdjuren inventeras numera årligen i Östergötlands län. Inventeringen görs på uppdrag av Länsstyrelsen och bygger till allra största delen på rapporter från allmänheten.
Vintertid under spårsnöförhållanden röjer sig rovdjuren mer för oss människor. Men alla slags observationer under hela året är av stort intresse: Synobservationer, spår och spårtecken, rivna rådjur eller älgar, skriver länsstyrelsen på hemsidan:
Om du ser en varg...
Några anvisningar då du hittat ett ”misstänkt” spår: Spåra inte själv! Snitsla platsen så att du hittar tillbaka. Täck över kadaver så att det skyddas från räv och korp. Ring därefter snarast upp en av länsstyrelsens fältmän med uppgift attkvalitetssäkra observationer av rovdjur i länet!
Din spårobservation kommer att följas upp och kontrolleras i fält av Länsstyrelsens kvalitetssäkrare, som har särskild utbildning i att tolka spår och spårtecken från rovdjur. Kontrollen är nödvändig för att observationen ska kunna ”kvalitetssäkras”, skriver länsstyrelsen.