Sjuksköterskan Pernilla Göthlin och bild på ett par läppar som svartnat efter en injektion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskan Pernilla Göthlin svarar på tre snabba frågor om riskerna med fillers eller botox. Hon har tagit emot och behandlat många patienter som behövt hjälp efter misslyckade ingrepp. Foto: SVT/Privat

Vävnadsdöd och kollapsade ögonbryn – sjuksköterskan svarar på frågor om botox och fillers

Publicerad

Kollapsade ögonbryn och vävnadsdöd som ger svarta läppar vid behandling med botox eller fillers. Sjuksköterskan Pernilla Göthlin har försökt hjälpa flera patienter efter misslyckade skönhetsbehandlingar.

SVT Nyheter Östs granskning visar hur flera legitimerade läkare och sjuksköterskor på skönhetssalonger – som utåt sett följer lagen – i praktiken struntar i reglerna. Det handlar om att de varken ger konsultation eller betänketid vid ett första besök.

Att det fortfarande finns brister inom skönhetsbranschen tror Pernilla Göthlin beror på pengar.

SVT granskar skönhetsbranschen

– Jag tror det handlar om att försöka få tag på snabba pengar, säger Pernilla Göthlin, legitimerad sjuksköterska.

Sjuksköterskan Pernilla Göthlin svarar på tre snabba frågor om riskerna med fillers eller botox i videon ovan. Hon har tagit emot och behandlat många patienter som behövt hjälp efter misslyckade ingrepp.

Skönhetssalonger anmäls

Fram till mitten av maj i år har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, öppnat 252 egeninitierade tillsyner av skönhetssalonger som genomför estetiska injektionsbehandlingar i Sverige.

Samtidigt visar siffror som SVT Nyheter Öst sammanställt att myndigheten fått in 2252 upplysningar med tips och 1142 anmälningar om bristande verksamheter under samma period.

– Det är en väldigt svår bransch att tillsyna och det finns väldigt många oseriösa aktörer, säger Göran Olsson enhetschef på Ivo.

Lagen om estetiska injektionsbehandlingar

Tidigare fick vem som helst utföra fillers- eller botoxbehandling. Men sedan en lagändring i juli 2021 är det bara legitimerade läkare och sjuksköterskor som får göra injektionsbehandlingar.

Efter lagändringen finns det krav på konsultation och betänketid. Den som vill göra injektionsbehandling måste skriftligt och muntligt få information om behandlingen, preparat och risker. Därefter måste patienten få 48 timmars betänketid innan man kan göra behandlingen. Det här för att skydda patienten för vårdskador.

Varje gång en patient besöker en ny salong ska konsultation göras och skrivas in i patientjournalen. Behandling kan bokas inom 6 månader efter konsultation.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skönhetsbranschen

Mer i ämnet