Mehrdad Rafat, universitetslektor vid instutionen för medicinsk teknik på Linköpings universitet, berättar om vem som skulle ha nytta av linsen. Foto: Linköpings universitet/TT

Vill skapa kontaktlins som skydd mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet vill ta fram en heltäckande ögonlins för att skydda mot corona. Förhoppningen är att linsen, som dessutom skulle vara preparerad med läkemedel skulle kunna förebygga och skydda mot covid-19.

– Idén är att skapa en naturlig kontaktlins som är större än en vanlig kontaktlins. Den täcker hela framsidan av ögat och har en fysisk barriärfunktion, den släpper inte igenom virus eller andra partiklar, säger Mehrdad Rafat, som är universitetslektor vid instutionen för medicinsk teknik på Linköpings universitet.

Modifierade hornhinnor

Mehrdad Rafat har verkat inom vävnadsteknik i närmare 20 år och han har under de senaste åren tillsammans med kollegor arbetat med att införa läkemedel och proteiner i modifierade hornhinnor för att behandla olika ögontillstånd.

Coronapandemin

Nu vill han utveckla en lins som utöver skyddsfunktion skulle vara laddad med antivirala och antiinflammatoriska läkemedel för att skydda och behandla corona.

– Linsen har olika funktioner, att fungera som skyddsbarriär men också att långsamt släppa iväg läkemedel som motverkar och behandlar effekter av covid-19. När läkemedlen blandas med tårvätska ges även skydd i näsa och svalg, säger Mehrdad Rafat.

Inte testad på människor

Vidare berättar han att djurförsök har genomförts och det har visat sig att inflammation och infektion läker med hjälp av linsen, men det krävs fler tester och tillförsel av olika läkemedel innan det kan testas på människor.

I klippet ovan berättar Mehrdad Rafat vem som skulle ha nytta av en sådan lins han vill utveckla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet