• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

1.000 anmälningar mot företag i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen har fått in närmare 1.000 anmälningar mot ett företag som har skickat ut räkningar för porrsurfning. Företagaren svarar med att JO-anmäla polisen.

I breven krävs personer över hela landet på betalning för att ha gått in på betalsajter på internet. Många av dem förnekar att de överhuvudtaget har sett sidan.

Polisen tror att anmälningarna kan vara toppen på ett isberg. I sådana här fall är det vanligt att folk betalar utan att klaga, för att slippa förknippas med porssidor.

– Vi håller på med en förundersökning nu där vi kan se hur mycket pengar som har gått in, säger kommissarie Magnus Nilsson på polisen i Malmö.

Till de drabbade hör en familj i Sundsvall som har krävts på 900 kronor för att deras 15-åriga dotter skulle ha besökt sajten.

Företagaren bakom porrsajterna Dennies Pettersson har genom åren varit engagerad i en rad ifrågasatta bolag som har sålt porr på telefon och internet. Han ser inget olagligt i verksamheten utan menar att det är kunderna har gått in på porrsidorna väl medvetna om att de skulle avkrävas betalning.

– Polisen vill inte ta itu med själva problemet, att människor klickar och tror att de kan göra vad de vill på internet, säger Dennies Pettersson. Vi håller på att JO-anmäla polisen nu.

Men polisen har en helt annan syn på saken.

– Det här är inget seriöst upplägg, tycker Magnus Nilsson. Min uppmaning är att om man vet med sig att man inte har varit inne på sidan så ska man inte betala utan bestida fakturan och göra en polisanmälan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.