Inspirationen kommer från att restaurangens ägare har en bakgrund inom rekrytering, där en så kallad ”finders fee” ofta betalas ut till den som hittar efterfrågad kompetens till ett företag.
– Det är en välbeprövad metod i andra branscher. Kanske kan andra tycka att det är kontroversiellt, men vi chansade och det har funkat, säger Sandra Mastio, gastronomisk ledare på restaurang Mastio.
Många sökande
Andra restauranger har gjort liknande erbjudanden, men då med mindre summor. Sandra Mastio tycker dock inte att 10 000 kronor är ett så stort belopp i sammanhanget.
– Det låter kanske som mycket pengar, men det är faktiskt en investering i personalen och teamet. Och ser man det på det viset så är det en ganska liten summa.
Och när vi träffar Sandra är det fullt upp, inte bara med lunchförberedelserna, det är redan ett stort antal intervjuer inbokade.
– Innan körde vi annonsen utan hittelön och fick noll ansökningar. Nu med hittelönen så har vi fått in rejält många. Och det är riktiga guldkorn som har sökt.
”Viktigt med bra arbetsförhållanden”
Många av de som permitterades under pandemin har lämnat branschen för andra yrken eller vidareutbildning. Enligt Sandra Mastio är en hittelön inte den enda lösningen.
– Rimliga arbetsvillkor och löner. Det kanske inte alltid varit fallet i branschen, men där syns en stor förändring. De arbetsgivare som inte sköter sig får inte behålla sin personal.
I skrivande stund annonserar Arbetsförmedlingen nästan 700 lediga jobb inom restaurangbranschen i Skåne.