Den invasiva vandrarmusslan upptäcktes i Saxtorpssjöarna i augusti förra året, och det är första gången musslan upptäcks i Skåne. Här är förhållandena extremt gynnsamma för musslan och eftersom den sprider sig lätt vill Länsstyrelsen nu utrota den från området.
Projektet är unikt – det är första gången man gör det här i Sverige. En kalkbåt har byggts om för att spruta ut kalium i saltform. Det förstör gälarna på musslorna och stoppar syresättningen, vilket gör att musslorna dör.
Stora ekologiska och ekonomiska konsekvenser
Hur många musslor som finns i sjöarna idag är svårt att säga, men Länsstyrelsen gissar att det rör sig om miljontals. Sen upptäckten har de undersökt tjugo sjöar och flera åar runt om i Skåne, men har än så länge inte hittat några andra förekomster.
– Om de skulle sprida sig skulle det få stora ekologiska och ekonomiska konsekvenser. Kommer de in i våra vattenledningar kommer de klogga igen, och så får man lägga massa pengar på att rensa. Och kommer de in i sjöar med höga naturvärden riskerar de släcka livet i de sjöarna, berättar Cajza Eriksson, samordnare för invasiva arter på Länsstyrelsen Skåne.
Ofarligt att få kallsup
Nu ska sjöarna saltas. Men det innebär ingen skada för andra djur, växter och människor, menar Länstyrelsen. Badgäster behöver alltså inte oroa sig över en kallsup i sommar.
– Spädbarn behöver dricka runt tio liter för att komma upp i den rekommenderade dagliga dosen av kalium, det är de nivåerna vi pratar om, berättar Cajza Eriksson.