Minnesplatsen intill badplatsen där sexåringen drunknade. Foto: Johanna Olofsson

Sexåring drunknade i bassäng – Arbetsmiljöverket anmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan drunknade en sexårig pojke i en simbassäng under en idrottslektion i Falsterbo. Nu åtalsanmäler Arbetsmiljöverket de ansvariga i Vellinge kommun för brott mot arbetsmiljölagen, något som Sydsvenskan var först med att rapportera om.

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion och är nu klara med utredningen. Vad som framgått i utredningen är sekretessbelagt, men myndigheten gör bedömningen att det rör sig om brott mot arbetsmiljölagen och åtalsanmäler därför nu de ansvariga i Vellinge kommun.

– Jag vet ännu inte innehållet i anmälan, men när vi får kännedom om det så kommer vi givetvis att ta till oss det, säger Anders Grundberg, utbildningschef i Vellinge kommun.

I åtalsanmälan skriver Arbetsmiljöverket att ”skyddsansvariga inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftelsen”.

– De har gjort en bedömning och om de upplever att vi inte gjort våra skyldigheter så ska det givetvis göras en anmälan, menar Anders Grundberg.

Sexåring drunknade

Det var i augusti förra året som en sexårig pojke omkom i en drunkningsolycka i Falsterbo under en idrottslektion. Vid dödsfallet hade tre pedagoger hand om 40 barn som befann sig i och runt bassängen där flera av barnen, inklusive sexåringen, inte var simkunniga.

Sedan tidigare är de tre pedagoger som var närvarande vid simbassängen vid dödsolyckan och en rektor misstänkta för vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott. Samtliga personer är fortfarande misstänkta.

– Vi vet inte om anmälan är riktad till pedagogerna, men vi har varit i kontakt med dem och erbjudit dem stöd, säger Anders Grundberg.

Barnen skulle delats upp i grupper

Vellinge kommun har tidigare utrett olyckan. I utredningen framkom det att det är möjligt att pedagogerna inte haft ständig uppsikt över alla delar av poolen.

Klassen med 40 barn skulle delas upp i två grupper under idrottslektionen, där endast en grupp skulle befinna sig i bassängen i taget. Trots det befann sig samtliga barn med tre pedagoger i bassängen samtidigt.

– Vi tog fram nya riktlinjer i februari där det specificeras hur många vuxna det ska vara i en barngrupp, att det ska göras en risk- och konsekvensanalys, en tydlig ansvarsfördelning och en kartläggning över simkunnigheten hos barnen, säger Anders Grundberg.

I klippet nedan berättar den då tillförordnade utbildningschefen i Vellinge kommun om sorgen på skolan dagen efter drunkningsolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.